Zanimljivosti iz povijesti: Nijemi pjesnik, bahati slikar i kreativni patolog

Što je to plastinacija i čemu ova pomalo jeziva tehnika služi? Koji je čuveni pjesnik uzeo stvaralačku pauzu u trajanju od dva desetljeća? Zašto je Salvador Dalí izbačen s umjetničke akademije? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Njemački patolog Gunther von Hagens izumio je tehniku impregniranja ljudskih organa, kao i kompletnih leševa, s ciljem sprečavanja raspadanja tijela. Plastinaciju, kako ju je nazvao, s vremenom je počeo koristiti i na životinjama, i to u umjetničke svrhe. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, održao je niz izložbi, uključujući onu na kojoj je prikazan “plastinirani” konjanik čija ispružena ruka drži vlastiti mozak. Godine 2011. javno je obznanio da boluje od Parkinsonove bolesti te je izražio želju da, nakon smrti, i sam bude podvrgnut ovom procesu te postavljen u muzej kao permanentni izložak.

2. Dana 4. listopada 1892. godine, za vrijeme snažne oluje, francuski pjesnik Paul Valéry (1871. – 1945.) doživio je neku vrstu nervnog sloma. Posljednji francuski simbolist (na slici!) uspio se oporaviti dovoljno da može funkcionirati u svakodnevnom životu, no upadao je sve dublje u egzistencijalnu krizu. Godine 1898., dodatno potresen smrću mentora i prijatelja Stéphanea Mallarméa, donio je odluku da neko vrijeme neće pisati, ne bi li povratio mentalnu stabilnost. “Kratka pauza” potrajala je dotovo dva desetljeća – sljedeće djelo, poemu “Mlada Parka”, objavio je tek 1917. godine. Književni kitičari o periodu njegove pjesničke neaktivnosti govore kao o “velikoj šutnji”.

3. Engleska spisateljica Valerie Laws 2002. godine sprejem je napisala dugačku poemu na stadu ovaca – na svakoj životinji po jedan stih – da istraži hoće li se ovi četveronošci, dok lutaju pašom, posložiti na način da se dobije nova pjesma. Za projekt, koji je autorica opisala kao “vježbu iz nasumične poezije i kvantne mehanike”, kulturna zaklada “Northern Arts” dala joj je nagradu od 3.400 dolara.

4. Godine 1932. pariškoj javnosti predstavljeno je uistinu neobično amfibijsko vozilo nazvano “Cyclomere. Radilo se o biciklu na koji su bile montirane bove, tako da vozač može prijeći s kopna u vodu. Izum je imao tek “manji” nedostatak – maksimalna težina koju je mogao podnijeti iznosila je 54 kilograma!


5. Salvador Dalí (1904. – 1989.) slikarstvo je studirao na prestižnoj Akademiji San Fernando u Madridu. Radilo se o prestižnoj ustanovi, no Dalí je većinu profesora smatrao mediokritetima. Netom prije završnih ispita, odbio je odgovarati pred njima, smatrajući kako nijedan od “akademskih magaraca” nije dostojan da propitkuje njegovo znanje. Nakon toga izbačen je s Akademije.

6. Velike boginje (variola vera) prva su zarazna bolest koja je iskorijenjena cijepljenjem i provođenjem programa suzbijanja. Dotad je to bila bolest s visokom smrtnošću i stravičnim posljedicama – preživjeli bi trajno nosili duboke ožiljke po koži, a nerijetko bi i izgubili vid (računa se da je trećina svih slijepih ljudi u prošlosti oslijepila od boginja). Posljednji slučaj velikih boginja opisan je 1977. godine u Somaliji, a virus danas postoji još samo u laboratorijima.

7. Počevši od 1949. pa tijekom narednih pola stoljeća, nepoznati obožavatelj svakog je 19. prosinca, na rođendan Edgara Allana Poea (1809. – 1849.), obilazio piščev grob te na njemu ostavljao tri crvene ruže i bocu konjaka.

8. Dana 21. srpnja 1969. godine, američki astronaut Neil Armstrong upisao se u povijest kao prvi čovjek koji je stupio na Mjesec. U tom trenutku, Amerikanac David Trelfall postao je bogatiji za osamnaest tisuća dolara. Pet godina ranije, on se, naime, bio okladio, s vjerojatnošću od tisuću prema jedan, da će čovjek stupiti na Mjesec prije 1. siječnja 1971.

Piše: Lucija Kapural

Komentari