Zanimljivosti iz povijesti: Nakazni arijevac, kineska Pepeljuga i čaj u vrećicama

Koji se nacistički moćnik nikako nije uklapao u viziju tjelesno superiorna arijevskog muškarca? Kome dugujemo izum čaja u vrećicama? Koja je američka spisateljica nadahnula borbu protiv ropstva? Donosimo manje poznate no uistinu zabavne činjenice iz povijesti!

1. Thomas Sullivan (na slici!), jedan od najpoznatijih trgovaca čajem u kasnome devetnaestom stoljeću, klijentima je nerijetko slao uzorke zapakirane u prozirne vrećice. Neki od njih su zabunom, umjesto da vade listiće, vrećicu jednostavno stavljali u vodu. Kad je to saznao, Sullivan je zaključio da je riječ o sjajnoj ideji te je 1908. godine počeo proizvoditi čaj u vrećicama.

2. U travnju 1804. godine, meteorski pljusak zasuo je francusko mjesto L’Aigle. Nakon toga spektakularnog događaja, znanstvena zajednica je konačno prihvatila ideju svemirskog podrijetla meteora.

3. Prosječan vojnik iz Prvoga svjetskog rata, pokazalo je jedno istraživanje, bio je dva centimetra niži od prosječnog vojnika u Drugome svjetskom ratu.


4. Godine 1973. u peruanskim je zatvorima, po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, zabranjeno posluživanje začinjene hrane. Jela poput čilija uklonjena su s menija zbog vjerovanja da je riječ o afrodizijacima… A nitko se nije htio bakćati s problematikom napaljenih zatvorenika!

5. Godine 2013., preko šest tisuća papinskih zlatnika povučeno je iz Vatikana, zbog uistinu nevjerojatne pogreške. Otkriveno je, naime, da na njima, umjesto Jesus, piše – Lesus!

6. Joseph Goebbels (1897. – 1945.), zloglasni nacistički ministar propagande, bio je visok samo 165 centimetara. To se nije uklapalo u viziju naočita i nadmoćna arijskog muža, zbog čega je nosio cipele s debelim džonovima. Premda se, zajedno sa sudrugovima, zalagao za istrebljenje djece rođene s tjelesnim deformitetima, i sam ih je imao: njegova desna noga bila je kraća i deblja od one lijeve.

7. Kad je američki predsjednik Abraham Lincoln (1809. – 1865.) upoznao spisateljicu Harriet Beecher Stowe  (1811. – 1896.), u šali ju je nazvao “malom ženom koja je izazvala veliki rat”. Aludirao je na njen roman “Čiča Tomina koliba”, koji je nadahnuo borbu protiv ropstva te potaknuo Američki građanski rat.

8. Priča o Pepeljuzi, nevinoj žrtvi ugnjetavanja, dio je svake kulture, uz neznatne varijacije. Smatra se da je nastala u Kini oko 860. godine, a pronađena je u “Zapisima Yu Tanga”, koje je napisao Tuan C’heng-Shih.

Piše: Lucija Kapural

Komentari