Zanimljivosti iz povijesti mode: Od Luja XIV. do Mary Quant

Koji je kralj dekretom odredio kakvu će obuću nositi njegovi podanici? Zašto su viktorijanske dame imale problema s disanjem? Tko je prvi ogolio ženske noge? Donosimo nekoliko zanimljivosti iz povijesti mode!

1. Crveni potplati na cipelama nisu “izum” Christiana Louboutina. Luj XIV. je 1670. godine naredio da plemstvo mora nositi upravo takve cipele, kako bi se jasnije razlikovalo od puka.

2. Francuska krojačica i kitničarka Rose Bertin (1747. – 1813.) bila je prva “celebrity dizajnerica” u povijesti. Odijevala je kraljicu Mariju Antoanetu, a za njenim kreacijama “trgali” su se plemići sa svih europskih dvorova.

3. U viktorijansko doba, kad je čednost bila na cijeni, uobičajen izraz za ženske grudi bio je “Kupidonovi bubnjevi”. Paradoksalno, tadašnja moda upravo je ovaj dio anatomije izložila pogledima: zahvaljujući korzetima, koji su utezali ženske strukove toliko da su jadnice jedva mogle disati, njihovi bi se “Kupidonovi bubnjevi” protuprirodno podigli uvis.

4. Charles Frederick Worth (1825. – 1895.), Englez koji je veći dio života proveu u Parizu, često se navodi kao prvi poznati modni dizajner u povijesti. Trbušasti brkonja probio se kombinacijom talenta i ulizivanja aristokratima, a njegova haute couture kuća, samodopadno nazvana “House of Worth”, bila je poznata po raskošnim krinolinama u kojima dame, istinabog, nisu mogle hodati, ali ni ostati neprimijećene. Njegova najpoznatija klijentica bila je francuska carica Eugénie, žena Napoleona III.


5. Australska plivačica Annette Kellerman 1907. je šokirala svijet pojavivši se na plaži u jednodijelnime kupaćem kostimu (žene su se dotad kupale u višeslojnim haljinama). Dvodijelni kupaći kostim predstavljen je trideset devet godina kasnije, na modnoj reviji u Parizu.

6. Ideju za izradu naočala “Ray Ban”, najpoznatijeg modela tvrtke “Bausch & Lomb”, dao je pilot John MacCready, želeći zaštititi vid kolega od bljeskova sunca u avionu. Na tržište su lansirane davne 1937. godine.

7. Tvrtku “La Perla”, koja se specijalizirala za skupo donje rublje, 1954. je osnovala talijanska dizajnerica korzeta Ada Masotti. Rublje je pakirala u crvene baršunaste kutije i predstavljala ga kupcima poput bisera, otkuda i naziv tvrtke.

8. Francuski modni dizajner André Courrèges izložio je ženske noge svjetlu dana kad je 1964. predstavio suknju koja je završavala deset centimetara iznad koljena. Taj odjevni predmet sljedeće je godine dodatno skratila Mary Quant (na slici!), predstavivši revolucionaran komad odjeće – minicu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari