Zanimljivosti iz povijesti: Moćni pauk, smiješni kišobran i metalni grudnjak

Tko kaže da je povijest dosadno nabrajanje godina i bitaka oko nekih tamo zemalja koje vas se ne tiču? Za vas smo, nasumičnim redosljedom, odabrali samo zabavne anegdote iz prošlosti koje nećete naći niti u jednome školskom udžbeniku. Tko zna, možda će vam biti “privaga” za osvajanje runde na nekom pub-kvizu!

1. Legendarni 501, najpoznatiji model “levisica”, nastao je posve slučajno. Bio je to, naime, broj skladišta koji je tim hlačama dodijeljen davne 1890. godine!

2. Metalni grudnjak koji je princeza Leia nosila u filmu “Ratovi zvijezda: Povratak Jedija”, epskoj “svemirskoj operi” koju je 1983. režirao Richard Marquand, postao je toliko važnim dijelom popularne kulture da je dobio vlastitu web stranicu. Carrie Fisher (1956. – 2016.), glumica koja ga je nosila u filmu, svojedobno je izjavila kako je bio toliko neudoban da joj je ostavio masnice na leđima.

3. Engleski pjesnik i samouki slikar William Blake (1757. – 1827.) u mnogočemu je bio ispred svoga vremena, pa ne čudi podatak da se često susretao s nerazumijevanjem i porugama suvremenika. Primjerice, njegova izložba iz 1809. godine dobila je samo jednu kritiku likovnih “znalaca”, a i ta se sastojala samo od jedne riječi: “Luđak”.


4. Francuski slikar Claude Monet (1840. – 1926.), jedan od glavnih i najdosljednijih predstavnika impresionizma, 1891. godine je osvojio sto tisuća franaka na francuskoj državnoj lutriji.

5. U studenom 2009. godine, u Nacionalnom Parku Andasibe-Mantadia na Madagaskaru otkriven je možda najneobičniji pauk na svijetu. Nazvan po slavnom prirodoslovcu, Darwinov pauk plete najveću i najčvršću mrežu koju možete zamisliti. Dugačka preko dvadeset metara, deset puta je izdržljivija od kevlara, materijala od kojeg se prave pancirne veste!

6. Godine 1750. Englez Jonas Hanway vratio se u London s putovanja po Francuskoj. Sa sobom je donio kišobran, neobičnu novotariju s kojom je počeo izlaziti na ulicu za kišnih dana. Prolaznici su ga ismijavali, a potrebu da se zaštiti od padalina okarakterizirali su kao znak slabosti karaktera.

7. Prvi video koji je  postavljen na “YouTube” prikazivao je jednog od osnivača sitea, Jaweda Karima, tijekom posjeta zoološkom vrtu. Snimka iz 2009. godine, “maštovito” nazvana “Me at the Zoo”, pogledana je 17 milijuna puta.

8. Majka Adolfa Hitlera (1889. – 1945.) razmišljala je o pobačaju dok je u trbuhu nosila jednog od najvećih zločinaca u povijesti. Liječnik, gorljivi vjernik, odgovorio ju je od te “okrutne” odluke.

Piše: Lucija Kapural

 

Komentari