Zanimljivosti iz povijesti: Misteriozna knjiga, debeli kralj i crna smrt

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali manje poznate no iznimno zanimljive činjenice iz svjetske povijesti. Koja je rock zvijezda u trenutku smeti težila koliko i odrasli mužjak velikog pande? Stanovnici kojega drevnog grada su bili na glasu kao umno ograničena čeljad? Koliko je žrtava odnijela “crna smrt” koncem srednjeg vijeka? Pročitajte i doznajte!

1. U ljeto 1912. godine, u ruševinama stare kuće na sjeveru Italije pronađena je tajanstvena knjiga raskošno ukrašenih korica. Do dana današnjeg jezikoslovci nisu uspjeli dešifrirati kojim je pismom pisana!

2. Prije desetak godina, ekonomski stručnjaci proveli su veliko istraživanje o uzrocima siromaštva u Sjedinjenim Američkim Državama. Analiza je pokazala da su za čak dvije trećine bankrota u “zemlji slobodnih i domovini hrabrih” odgovorni – visoki bolnički troškovi!

3. Kad je preminuo, legendarni pjevač Elvis Presley (1935. – 1977.) težio je gotovo stotinu i pedeset kilograma! Zabilježeno je da se zadnji obrok koji je “kralj rock ‘n’ rolla” pojeo sastojao od četiri kuglice sladoleda i šest čokoladnih kolača.


4. “Crna smrt”, stravična epidemija kuge u četrnaestom stoljeću, u samo nekoliko godina ubila je preko sedamdeset i pet milijuna ljudi diljem svijeta!

5. Dok legenda njen osnutak pripisuje Heraklu, povijest kaže da su Abderu, grad u Traciji na današnjem rtu Bulustri u Grčkoj, utemeljili naseljenici iz Klazomene oko 656. godine prije Krista. Premda je Abdera dala nekoliko umnih muževa, poput filozofa Demokrita i sofista Protagore, navodna umna ograničenost većine njenih stanovnika postala je poslovičnom, pa se naziv “abderićanin” i danas upotrebljava kao sinonim za ograničena malograđanina.

6. Vito Cascio Ferro (1862. – 1943.), brkonja mrkog pogleda koji se u hijerarhiji sicilijanskoga organiziranog kriminala izdigao u prvome desetljeću dvadesetog stoljeća, bio je prvi koji je koristio titulu “capo di tutti capi” (“šef svih šefova”), kojom se od tada nazivaju mafijaški šefovi.

7. Abolicionizam, pokret za oslobođenje robova bez obzira na ustavne prepreke takvu činu, afirmiran je u sjevernim državama SAD‑a između 1830. i 1860. Najradikalnije krilo predvodio  je John Brown (na slici!). Dana 16. listopada 1859. godine, pokušao je pokrenuti oružani ustanak robova napadom na oružarnicu u Harpers Ferryju u Virginiji, no federalna vojska razbila je njegov odred. Dva su mu sina poginula, a sam je bio ranjen i zarobljen. Optužen zbog izdaje, osuđen je na smrt i obješen. Brownovo smaknuće dovelo je do znatnog zaoštravanja borbe između abolicionista i robovlasnika.

8. Američki James Garfield (1831. – 1881.) bio je ambidekstar, što znači da je podjednako vješto pisao lijevom i desnom rukom. Prema nekim izvorima, njegova nevjerojatna sposobnost time se nije iscrpljivala: navodno je istodobno mogao pisati latinski tekst jednom a grčki tekst drugom rukom!

Piše: Lucija Kapural

Komentari