Zanimljivosti iz povijesti: Ludi vladari, elegantne špijunke i nestašni predsjednici

Tko kaže da je povijest dosadno nabrajanje godina i bitaka oko nekih tamo zemalja koje vas se ne tiču? Za vas smo, nasumičnim redosljedom, odabrali samo zabavne anegdote iz prošlosti koje nećete naći niti u jednom školskom udžbeniku. Tko zna, možda će vam biti “privaga” za osvajanje runde na nekom pub-kvizu!

1. Charles Frederick Worth (1825. – 1895.), Englez koji je veći dio života proveu u Parizu, često se navodi kao prvi poznati modni dizajner u povijesti. Trbušasti brkonja probio se kombinacijom talenta i ulizivanja aristokratima, a njegova haute couture kuća, samodopadno nazvana “House of Worth”, bila je poznata po raskošnim krinolinama u kojima dame, istinabog, nisu mogle hodati, ali ni ostati neprimijećene. Njegova najpoznatija klijentica bila je francuska carica Eugénie, žena Napoleona III.

2. Karlo VI., francuski kralj od 1380. pa do svoje smrti 1422., u povijesti je ostao zapamćen pod nadimkom Karlo Ludi, koji mu je pristajao kao Pepeljugi staklena cipelica. Sin Karla V. Mudrog (!), zbog psihičke bolesti je vrlo rano postao nesposoban za vladanje, pa su tu dužnost preuzeli njegovi stričevi. Siroti Karlo bio je, naime, uvjeren da je napravljen od stakla (!!), te nije dopuštao da ga diraju, kako se, je li, ne bi razbio na komadiće. Iz istog razloga, nosio je čvrstu, pojačanu odjeću. Kako mu se stanje pogoršavalo, počeo je zaboravljati tko je, a pred kraj života trčao je hodnicima dvorca, zavijajući poput vuka.

3. Mary Shelley napisala je glasoviti roman “Frankenstein” u dobi od nepunih devetnaest godina. Nasuprot tome, književni prvijenac Alice Pollock, “Portret moje viktorijanske mladosti”, objavljen je kad je spisateljica imala 102. godine.

4. Francuska modna legenda Coco Chanel jedno je vrijeme živjela špijunskim životom. Godine 1940., u vrijeme kad je bila u vezi s njemačkim oficirom, vrbovao ju je Abwehr, obavještajna služba glavna nacističkog stožera. Tada je postala agentica F-7124, s kodnim imenom Westminster: dobila ga je po bivšem ljubavniku, vojvodi od Westminstera.


5. Američki predsjednik Lyndon B. Johnson (na slici) na dar je svojedobno dobio amfibijski automobil, posljednje čudo tehnike koje se moglo kretati kako po kopnu tako i po vodi. Poznat kao šaljivac – na tuđi račun – Johnson je svoga metalnog ljubimca učestalo koristio kako bi namjernike plašio insceniranom nesrećom. Svaki put kad bi gosti posjetili njegov ranč “Johnson City” u Teksasu, ponudio bi im vožnju tim automobilom, da bi potom namjerno sletio s ceste u obližnje jezero, vrišteći kako su otkazale kočnice.

6. Da je teret vlasti ponekad težak, i to doslovno, na svojoj se koži, prilikom krunidbe 1953. godine, uvjerila britanska kraljica Elizabeta II. Neko je vrijeme stoički podnosila težinu krune na svojoj glavi da bi je, kako se ceremonija odužila u beskraj, jednostavno skinula. Nije se radilo o razmaženosti: ukrašena s 1868 dijamanata, 269 bisera, 17 safira i 11 smaragda, zlatna sprava za mučenje težila je gotovo dva kilograma!

7. Prilikom izvedbe Hamleta 1787. godine, glumca koji trebao interpretirati danskog kraljevića uhvatila je takva trema od nastupa da se predstava nastavila bez njega. Puno gledatelja kasnije je izjavilo da im je predstava draža bez glavnog lika!

8. Habzburški vladari počivaju u Beču zakopani u dijelovima: njihova tijela čuvaju se u samostanskim kriptama, srca u Augustinskoj crkvi, a mumificirane mošnje u katedrali Svetog Stjepana.

Lucija Kapural

Komentari