Zanimljivosti iz povijesti: Kurve na bojišnici, dame u vrećama za brašno

Koliko je trajao najkraći rat u čitavoj povijesti? Zašto se na licima mumija pronađenih u Meksiku iščitavala agonija? Koji je tankoćutni diktator skladao niz opera? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

 

1. Najkraći rat u povijesti počeo je i završio 27. kolovoza 1896. godine. Trajao je samo – trideset osam minuta! Naziva se Anglo-zanzibarskim ratom, jer se vodio između Velike Britanije i Sultanata Zanzibar. Počeo je u devet sati i dvije minute ujutro, a njegov kraj označilo je zauzimanje sultanove palače u devet sati i četrdeset minuta. Povod oružanog sukoba? Novi zanzibarski sultan Khalid bin Barghash nije bio po volji Britancima, koji su imali protektorat nad tim dijelom Afrike.

2. Godine 1833. u meksičkom gradu Guanajuatu izbila je epidemija kolere, a mnoge žrtve ove teške bolesti pokopane su na lokalnom groblju Svetog Pavla. Pedesetih godina prošlog stoljeća, kad su arheolozi otkopali grobove, shvatili su da su se mnoga tijela prirodno mumificirala, uslijed obilnih kiša koje su odnosile sol iz tla te tako stvarale neku vrstu konzervansa. Jezivi izrazi na licima nekih mumija (na slici!) znanstvenike su naveli na zaključak kako je dio oboljelih bio – živ zakopan!

3. Za najveću turističku atrakciju svoga grada, čuveni Kosi toranj, stanovnici Pise mogu zahvaliti neznanju lokalnih graditelja iz dvanaestog stoljeća. Ovi su, naime, toranj podigli na močvarnom području, pa su se temelji vrlo brzo počeli nagibati pod teretom. Mussolini ga je smatrao ruglom te naredio njegovo izravnavanje, no ni njegovi građevinci nisu imali pojma te su stvorili još veći nagib.


4. Sjevernokorejski diktator Kim Jong Il (1942. – 2011.), poznat i kao “Dragi vođa”, bio je svestran čovjek. Kad se nije bavio pretvaranjem Sjeverne Koreje u državu brutalne diktature, gospodarskog sloma i masovne gladi, sa zapaženim se uspjehom bavio umjetnošću. Dok je bio na vlasti, skladao je čak šest opera.

5. Blackbird (1750.- 1800.), poglavica prerijskih Indijanaca iz plemena Omaha, toliko je volio svoga konja da je oporučno naložio neka ga pokopaju u raku njegova četveronožnog prijatelja.

6. Tijekom Velike depresije, svjetske ekonomske krize koja je u periodu između 1929. i 1933. godine dovela do sloma nacionalnih gospodarstava u svim važnijim industrijskim državama, ljudi su masovno počeli izrađivati odjeću od – vreća za brašno! Kako bi, u tim teškim vremenima, zadržali kakav-takav estetski dojam, svoje su krecije bojili živahnim bojama.

7. Riječ “hooker”, koja se u engleskom jeziku korsiti za “prijateljicu noći”, nastala je tijekom Američkoga građanskog rata. “Posuđena” je od prezimena Josepha Hookera (1814. – 1879.), generala koji je vodio prostitutke na bojišnicu kako bi podigao moral svojih trupa.

8. Liječnici antičkog Rima su kao najmoćniji lijek za neplodnost preporučivali – krv gladijatora! Na cijeni je naročito bila ona svježa, netom prolivena.

Piše: Lucija Kapural

Komentari