Zanimljivosti iz povijesti: “Kasica prasica” nije dobila naziv po svinji!

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali manje poznate no iznimno zanimljive činjenice iz svjetske povijesti. Koji slavni roman proturječi svome naslovu već prvom rečenicom? Čemu je služio minijaturni džep na prvim trapericama? Zašto kasice za novac često imaju oblik svinje? Na punom imenu kojega velikog slikara lako možete “polomiti jezik”? Pročitajte i doznajte!

1. Prva četkica za zube načinjena je prije 1.800 godina. Njen “izumitelj”, čuveni indijski liječnik Sushruta, savjetovao je pacijentima da zube trljaju štapićem čiji je vrh razmekšan žvakanjem.

2. Pablo Picasso (1881. – 1973.), jedan od najistaknutijih slikara dvadesetog stoljeća, platna je potpisivao djevojačkim prezimenom majke. Pretpostavljamo da mu je to bilo jednostavnije nego da napiše svoje puno ime: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomucéno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Blasco!

3. Kišobran je izumljen prije 1.700 godina u Kini, a u Europu je stigao u šesnaestom stoljeću. U početku se smatrao prikladnim samo za dame, a nakon što se putopisac Jonas Hanway prošetao s njime londonskim ulicama za snažnog pljuska, postao je popularan i među muškarcima.

4. Suprotno uvriježenom mišljenju, “kasica prasica” nije dobila naziv po svinji. Termin, naime, potječe od stare engleske riječi za glinu, “pygg”, koja se krajem srednjeg vijeka koristila za izradu posuđa. Kad bi obitelj uštedjela nešto novca, stavljala bi ga u glinene posude s prorezom, koje su zvali “pygg bank”. Neki domišljati lončar odlučio je izraditi takvu posudu u obliku svinje, pa “pygg bank” postaje “piggy bank”.


5. Logo “Chupa Chupsa”, poznata španjolskog brenda lizalica, davne 1969. godine dizajnirao je nadrealistički slikar Salvador Dalí. Slatkiš koji je osvojio svijet kasnije su reklamirale zvijezde poput Madonne i Geri Halliwell, a jedna od najkontroverznijih kampanja, osmišljena u jeku antipušačkog pokreta koncem osamdesetih godina prošlog stoljeća, uključivala je slogan: “Prestani pušiti, počni sisati”. Godine 1995. ova je lizalica ušla u povijest kao prvi slatkiš poslan na svemirsku postaju “Mir”.

6. “Tri čovjeka u čamcu”, humoristički roman engleskog pisca Jeromea K. Jeromea iz 1889. godine, počinje rečenicom: “Nas četvorica bili smo u čamcu”.

7. Klasične traperice, koje je kreirao Levi Strauss 1873. godine, imale su pet džepova: dva stražnja, dva prednja te dodatni, koji je bio znatno manji od ostalih i nalazio se unutar prednjega desnog džepa. Služio je za nošenje sata, čiji bi se lanac objesio na pojas.

8. Šećernu vunu, izrazito sladak i ljepljiv slatkiš od kojeg se kvare zubi, početkom dvadesetog stoljeća je izumio Amerikanac William J. Morrison, po struci – zubar!

Piše: Lucija Kapural

Komentari