Zanimljivosti iz povijesti: Kakve veze najpoznatija “francuska” slastica ima s turskom opsadom Beča?

Koja je revolverašica metkom otresla pepeo s cigarete njemačkog kralja? Tko je jedno od svojih najpoznatijih djela stvorio u ludnici? Kakve veze ima Rusija s Mordorom, mračnim kraljevstvom stvorenom u mašti genijalnog J. R. R. Tolkiena? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Uz prvo izdanje britanskog tabloida “Daily Mirror”, koje se u prodaji našlo davne 1903. godine, dijelila su se – besplatna ogledala!

2. Umjesto uobičajenih modela, kozmetički brend “MAC” je u kontroverznoj reklamnoj kampanji iz 1994. godine koristio transvestita RuPaula, koji je na sebi nosio samo kožni ružičasti korzet i ruž u pripadajućoj nijansi. Američke “konzerve” su se, dakako, digle na stražnje noge, što se sjajno odrazilo na prodaju.

3. Mnogi vjeruju da je kroasan, pecivo napravljeno od lisnatog tijesta, francuski “izum”, ali je ova slastica zapravo nastala u Austriji, za vrijeme turske opsade Beča 1683. Kako pekari ustaju rano zorom, prvi u gradu su primijetili da Turci organiziraju napad te su alarmirali sugrađane, uvelike doprinijevši spašavanju Beča. U znak sjećanja na taj događaj, napravili su kroasan te ga, prema turskom simbolu, oblikovali kao polumjesec. Ovaj desert u francusku kuhinju je uvela Marija Antoaneta (1755. – 1793.), kći austrijske carice Marije Terezije.

4. Kako bi mogao slikati noću, Vincent van Gogh (1853. – 1890.) je na svoj šešir stavljao zapaljene svijeće. Upravo na taj način je 1889. godine stvorio remek-djelo “Zvjezdana noć, i to tijekom boravka u psihijatrijskoj bolnici.


5. Popularni koktel “Manhattan” izumila je majka britanskog političara i državnika Winstona Churchilla (1874. – 1965), pomiješavši viski i vermut.

6. Nakon brojnih ogorčenih prosvjeda, “Google” je, uz javnu ispriku, 2016. godine popravio grešku u svome automatskom internetskom prevoditelju. Naime, popularni program u to je vrijeme riječ “Rusija” s ukrajinskog na ruski prevodio kao – “Mordor”!

7. Gumbi na muškim košuljama su na desnoj strani, a oni na ženskima na lijevoj. Objašnjenje ove naoko neobične pojave seže u daleko u prošlost. Srednjovjekovni muškarci su se oblačili sami, a kako su ljudi većinom dešnjaci, bilo je praktično da se gumbi nalaze s te strane. Damama su pak u odijevanju pomagale služavke.

8. Legenda Divljeg zapada Annie Oakley (1860. – 1926.) slavu je stekla zbog vještog baratanja puškom, a najpoznatiji trik joj je bio metkom prepoloviti igraću kartu u zraku. Često je nastupala pred okrunjenim glavama – hrabri njemački kralj Vilim II. tražio je od nje da mu metkom otrese pepeo s cigarete, što je uspješno izvršila!

Piše: Lucija Kapural

Komentari