Zanimljivosti iz povijesti: Kako je nastala američka krafna?

Koje se drevno božanstvo prikazuje u liku majmuna? Zašto su žene u antičkoj Grčkoj muževima ubacivale smrvljene listiće u piće? Tko je, bez namjere da to učini, izumio popularne američke krafne? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Hanumanovi languri, neveliki majmuni sive dlake, dobili su ime po drevnu indijskom božanstvu, prikazivanom u liku majmuna. Indijci ove životinje od davnina smatraju svetima, te se libe otjerati ih čak i kad pustoše polja ili kradu iz spremišta hrane.

2. Kvas, jedan od najpopularnijih napitaka u Rusiji, priprema se još od rana srednjeg vijeka, od ražena kruha prelivenog vodom. Nakon nekoliko dana, dolazi do vrenja i dobiva se kiselkasti napitak kojem pripisuju ljekovita svojstva.

3. Čuvarkuća, biljka koja raste na krovovima i zidovima kuća, spominje se još u četvrtom stoljeću prije Krista. Stari Grci vjerovali su da ima afrodizijačka svojstva, pa su je žene usitnjenu stavljale u pića muževa koji bi zakazali na ljubavnoj bojišnici. U srednjem vijeku, sok njenih mesnatih listova počeo se upotrebljavati u pučkom ljekarništvu.


4. Godine 1961., Muzej moderne umjetnosti u New Yorku ponosno je izložio platno “La Bateau”, djelo čuvena francuskog slikara Henrija Matissea (1869. – 1954.). Prošlo je punih sedam tjedana prije nego što je netko konačno primijetio da je slika okrenuta – naopako!

5. Miroslav Singer (1821. – 1876.) prvi je hrvatski učitelj tjelovježbe, a ujedno prva osoba koja je, dan nakon što je Mirogoj otvoren, pokopana na tom zagrebačkom groblju. Datum smrti očuvena sportskog pedagoga nije siguran: u župnim zapisima stoji nadnevak 5. studenog 1876. godine, a nadgrobni spomenik nosi datum od četiri dana ranije.

6. Feta, slani i pikantni grčki sir koji se priprema od kozjega ili ovčjeg mlijeka, spominje se još u Homerovoj “Odiseji”, preciznije, u pjevanju u kojem se opisuje kako strašni kiklop Polifem, jednooki monstrum, pedantno priprema taj sir.

7. Američku krafnu, slatkiš s rupom u sredini, davne 1850. godine je izumio kapetan Gregory Hanson: za vrijeme oluje, pritisnuo je “standardnu” krafnu na ručicu kormila, kako bi imao slobodne ruke za upravljanje brodom.

Piše: Lucija Kapural

Komentari