Zanimljivosti iz povijesti: Je li u domovima antičkih Rimljana doista postojala prostorija namijenjena prejedanju i povraćanju?

PJ4XWX Banquet in Nero's palace - Ulpiano Checa y Sanz.

Gdje se nalaze “Vrata pakla”, špilja u kojoj vatra gori već pola stoljeća? Koji je glumac pokopan s “vampirskim” očnjacima u ustima? Što je to vomitorij? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Béla Lugosi (1882. – 1956.), glumac koji se proslavio ulogom Drakule u istoimenom filmu Toda Browninga iz 1931. godine, u mladosti je bio cijenjeni kazališni glumac, a osobito se istaknuo ulogama u Shakespeareovim komadima. Nije mu, međutim, smetalo to što ga identificiraju s filmskim vampirom, a smisao za humor izrazio je naloživši da ga pokopaju s lažnim očnjacima u ustima.

2. Godine 1971. geolozi su u Turkmenistanu otkrili špilju punu prirodnog plina. Kako bi izbjegli mogućnost trovanja, odlučili su zapaliti taj plin, vjerujući kako će izgorjeti u nekoliko dana… Plin, međutim, i danas gori, a lokalni živalj špilju je prozvao “Vratima pakla”.

3. Rimske Saturnalije, svetkovine u čast boga poljoprivrede Saturna, bile su uistinu osebujne. Dana 17. prosinca, kad su se slavile, robovi i njihovi vlasnici zamijenili bi uloge: robovi su smjeli do mile volje kockati i piti, a gospodari su ih posluživali.


4. Kad je svemirska sonda “Viking 1” 1976. godine poslala snimke s površine Marsa na Zemlju, na jednoj stijeni vidjelo se nešto što je izgledalo poput golemog slova “B”. Premda je većina znanstvenika odbacila tu tezu, tadašnji mediji su o tome pisali kao o nepobitnom dokazu postojanja inteligencije na “Crvenom planetu”.

5. Kinez Xiao Yulong, domar na sveučilištu, 2012. je osuđen na godinu dana zatvora – zato što je zabunom uključio zvono četiri minute i četrdeset osam sekundi ranije nego što je to bilo predviđeno. Budući studenti, koji su u tom trenutku polagali prijemni ispit, morali su prijevremeno predati radove, pa je procijenjeno da je domar, oduzevši im dragocjeno vrijeme, nanio nepravdu i štetu kineskom školstvu u cjelini.

6. Godine 1969. američka vlada donijela je jedan od najbizarnijih zakona svih vremena: prema njemu, ilegalnim je proglašen svaki kontakt građana s izvanzemaljcima i njihovim svemirskim brodovima!

7. Zabluda da su se antički Rimljani prejedali a potom povraćali u prostoriji zvanoj vomitorij prilično je raširena. Vomitorij je zapravo bio nešto posve drugo – prolaz ispod reda sjedala u amfiteatru, kroz koji su gledatelji nakon predstave u kratkom roku mogli napustiti prostor.

8. Kad je James Joyce (188. – 1941.) imao pet godina, ugrizao ga je pas lutalica, što je uzrokovalo cjeloživotnu fobiju od tih životinja. Velikan irske književnosti panično se bojao i grmljavine, jer ga je praznovjerna tetka uvjerila da je ona znak Božjega gnjeva.

Piše: Lucija Kapural

Komentari