Zanimljivosti iz povijesti: Je li Aleksandar Veliki bio živ u trenutku kad su ga pokopali?

Koje američko sveučilište desetljećima opsjeda duh jedne od pokojnih profesorica? Je li moguće da je jedan od najvećih svjetskih vojskovođa bio živ u trenutku kad su ga spustili u raku? Na koji su način pogubljene “vještice” iz Salema? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Od 1945. naovamo, španjolski gradić Buñol svakog se kolovoza pretvara u more crvene kaše. Zadnje srijede u tome mjesecu, ondje se, naime, održava osebujni festival “La Tomatina”, tijekom kojeg se sudionici gađaju zrelim rajčicama. Nakon borbe, slijedi zajedničko kupanje u rijeci.

2. Thorbjørn Jagland, tadašnji norveški ministar vanjskih poslova, 2001. godine je, šaleći se na račun tadašnjeg predsjednika Gabona Omara Bonga, iskazao manjkavo poznavanje zemljopisa. “Sad ćeš ti vidjeti Bonga iz Konga!”, bubnuo je, što je godinama bila omiljena pošalica norveških diplomata.

3. U listopadu 1963. godine, Coleen Buterbaugh, tajnica zaposlena na Sveučilištu Nebraska Wesleyan, otišla je u rijetko korišten ured na prvom katu, u potrazi za nekim papirima. Pred njenim širom otvorenim očima odjednom se stvorila prikaza: visoka crnokosa žena lebdjela je nekoliko centimetara iznad tla, da bi potom prošla kroz zatvorena vrata. Šokirana, djevojka je o susretu s duhom izvijestila svoga nadređenog, profesora Sama Dahla. Ovaj je odlučio istražiti stvar te je uspio iskopati fotografiju žene koja je odgovarala Coleeninu opisu. Radilo se o Clari Mills, profesorici koja je nekoć predavala na tom fakultetu, da bi – pod nerazjašnjenim okolnostima – umrla u svome uredu 1940. godine. Kad je profesor pokazao fotografiju tajnici, ova je počela vrištati: bila je to ista žena! Crnokosa prikaza nastavila se, s vremena na vrijeme, ukazivati u toj obrazovnoj instituciji, a spiritisti su bezuspješno pokušavali rasvijetliti misterij njene smrti.


4. Tijekom Drugoga svjetskog rata, ženka njemačke doge po imenu Juliana nagrađena je medaljom Plavog križa, za podvig kojim je spasila živote mnogih “suboraca”: ugasila je zapaljivu bombu tako da je po njoj urinirala!

5. Smrt Aleksandra Velikog (356. prije Krista – 323. prije Krista), jednog od najvećih osvajača u povijesti, obavijena je velom tajne. Poznato je da je makedonski vojskovođa umro u dobi od trideset dvije godine: nakon jedne pijanke teško se razbolio, da bi jedanaest dana kasnije izdahnuo od groznice. Dok jedni smatraju da mu je presudio tifus, drugi sumnjaju kako ga je netko od njegovih vojnika otrovao. U novije vrijeme, pojavila se i hipoteza koja ledi krv u žilama: Aleksandar je bolovao od Guillain-Barréovog sindroma, neuroimunosne upalne reakcije leđne moždine, a u grob je položen – živ! Ovo oboljenje, naime, katkad dovodi do toga da ljudi budu potpuno paralizirani te da se doimaju mrtvima, no potpuno su svjesni svega što se događa. 

6. Pogonjeno mržnjom, glupošću i praznovjerjem, suđenje vješticama u Salemu između veljače 1692. i svibnja 1693. na optuženičku je klupu dovelo više od dvije stotine nevinih ljudi. Njih devetnaestero – četrnaest žena i petorica muškaraca – proglašeno je krivima za vještičarenje, šurovanje s Nečastivim i slične opačine te osuđeno na smrt. Suprotno uvriježenoj predodžbi, nitko od njih nije završio na lomači – većina je obješena.

7. Blackbird (1750.- 1800.), poglavica prerijskih Indijanaca iz plemena Omaha, toliko je volio svoga konja da je oporučno naložio neka ga pokopaju u raku njegova četveronožnog prijatelja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari