Zanimljivosti iz povijesti: Hvalisavi revolveraš i tolerantni osvajač

Koji se zloglasni revolveraš hvalio da je posmicao na stotine namjernika? Kako je nastala kineska kriminalna organizacija trijada? Kada su u nogomet uvedeni žuti i crveni kartoni?Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U Kini je sredinom osamnaestog stoljeća osnovana tajna organizacija “Tian Di Hui” (“Društvo neba i zemlje”), čiji je cilj bio svrgavanje mandžurijskih osvajača, dinastije Ch’ing. Pripadnici ove patriotske družine među sobom su se nazivali trijadama, što se odnosilo na trojedinstvo neba, zemlje i čovjeka. Duže od 150 godina sudjelovali su u borbama protiv osvajača a, kad je 1911. dinastija Ch’ing konačno svgnuta, ostaju bez svrhe i cilja. Ogorčeni gubitkom financijske potpore stalovništva i navikli na život pun opasnosti, okrenuli su se kriminalu, preciznije, iznudi novca.

2. Mongolski osvajač Kublaj-kan (1215. – 1294.) u Europi je postao slavan zaslugom Marka Pola, koji je na njegovu dvoru proveo više godina. Kasnije, u djelu “Knjiga svjetskih čudesa”, moreplovac je o kanu pisao kao o idealu univerzalnog vladara. Polo je dijelom bio u pravu: Kublaj-kan je propagirao vjersku toleranciju te je održavao diplomatske odnose s europskim kršćanskim vladarima i rimskim papom te s muslimanima.

3. Predodžba da Eskimi žive u igluima raširena je ali i pogrešna. Nastambe od ledenih blokova služe im, naime, isključivo kao privremeno sklonište kad idu u lov ili na dalek put. U prošlosti, zimi su živjeli u nastambama od kamenja i naplavnih drva a ljeti u šatorima od kože karibua i tuljana. Danas većina stanuje u kućama sa strujom i ostalim civilizacijskim blagodatima.


4. Benjamin Franklin (1706. – 1790.) i Thomas Jefferson (1743. – 1826.), “očevi osnivači” Sjedinjenih Američkih Država, u domovinu su donijeli dva popularna jela. Prvi je sunarodnjake upoznao s tofuom, koji je kušao u Londonu, a drugi je, kušavši makarone sa sirom u Francuskoj, ovu deliciju prezentirao te kasnije često posluživao u Bijeloj kući.

5. Povodom Svjetskoga nogometnog prvenstva u Meksiku 1970. godine, prvi put su se pojavili danas iznimno popularni albumi u koje je trebalo lijepiti sličice reprezentativaca. Zanimljivo, tek tijekom ovog mundijala suci su se počeli služiti žutim i crvenim kartonima, a inovacija je bila i mogućnost zamjene igrača.

6. Zloglasni revolveraš James Butler Hickok (1837. – 1876.), poznatiji kao “Divlji Bill”, volio se hvaliti da je pobio na stotine ljudi, no povjesničari su ustvrdili kako je života lišio “samo” sedmoricu. U to vrijeme, prije pojave radija i televizije, bilo je to uobičajeno ponašanje za one koji su revolveraške usluge nudili za novac – reputacija je bila jedina dostupna reklama. Osim “lovačkim pričama”, Hickock je svoj ugled uvećavao javnim vježbanjem pucanja: publika je oduševljeno pljeskala kad bi, primjerice, s udaljenosti od dvadeset koraka metkom utjerao čep u grlo vodoravno položene boce a da je ne razbije!

7. Pisaći stol majstora strave Edgara Allana Poea (1809. – 1849.) na aukciji je kupio slavni iluzionist Harry Houdini. Premda je za njega “pljunuo” pravo bogatstvo, bezbrižno ga je koristio pri izvođenju niza trikova.

8. Američka kuharica Ruth Graves Wakefield (1903. – 1977.), izumiteljica popularnih kolačića s čokoladnim mrvicama, svoju ideju je 1938. godine prepustila kompaniji “Nestlé” – u zamjenu za doživotnu opskrbu njihovim slatkišima!

Piše: Lucija Kapural

Komentari