Zanimljivosti iz povijesti: Hitlerova ljubavnica i “izrezani” ministar

Zašto je Goebbels “izrezan” s fotografije na kojoj je pozirao s Hitlerom? Kako je učitelj iz engleskog sela Cheddara povezan s muškarcem ubijenim prije devet tisućljeća? Koji je čuveni filmski redatelj vjerovao da filmska umjernost nema budućnost? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Leni Riefenstahl (1902. – 2003.), redateljica koja je u filmovima “Trijumf volje” (1934.) i “Olimpija” (1938.) glorificirala nacističku ideologiju (na slici!), 1937. godine se sastala s Adolfom Hitlerom. Tom prilikom, führer se s omiljenom umjetnicom (za koju će se kasnije pričati da mu je ljubavnica!) i skupinom bliskih suradnika fotografirao u jednom perivoju. Pred objektivom je pozirao i zloglasni ministar propagande Joseph Goebbels, da bi s kasnije retuširane fotografije bio uklonjen. Zbog čega je to učinjeno, nije poznato.

2. U špilji u Cheddaru, selu u engleskom okrugu Somersetu, arheolozi su 1903. pronašli kostur muškarca star devet tisuća godina. Golema pukotina na vrhu lubanje svjedočila je o tome da je muškarac iz mezolitika umro nasilnom smrću. Godine 2018. iz sljepoočne kosti je ekstrahirana je DNK, koja je znanstvenike dovela do živućega dalekog rođaka “čovjeka iz Cheddara”, lokalnog učitelja, povezavši na taj način stotine generacija!

3. Premda je zapamćen kao jedan od najvećih filmskih redatelja u američkoj povijesti, Charlie Chaplin (1889. – 1977.) ni nakon prvih većih uspjeha nije vjerovao u budućnost filma. Njegova izjava da je sedma umjetnost “tek prolazna moda”, a da ljudi “zapravo žele gledati glumce od krvi i mesa na pozornici”, pokazala je da mu predviđanje budućnosti nije bilo jača strana.

4. Na planu predviđanja budućnosti podbacio je i inače genijalni William Henry Preece (1834. – 1913.), velški elektrotehničar i izumitelj. O relativno novom izumu, telefonu, imao je loše mišljenje. “Ove naprave možda su donekle korisne Amerikancima, no kod nas, uvjeren sam, nikada neće ući u širu upotrebu”, izjavio je.


5. Laurence Kim Peek (1951. – 2009.), autistični genij koji je poslužio kao inspiracija za lik Raymonda Babbitta u čuvenom filmu “Kišni čovjek” iz 1988. godine, napamet je znao sadržaj dvanaest tisuća knjiga, odnosno svega što je pročitao od svoje četvrte godine!

6. Francuska trobojnica, poznata i pod nazivom “drapeau tricolore”, nastala je u vrijeme revolucije, a službenom državnom zastavom proglašena je 1794. godine. Njeno podrijetlo nije potpuno razjašnjeno, no najvjerojatnije je nastala spajanjem zastave Pariza (plava i crvena) s kraljevskom bijelom bojom. Ovaj dizajn zastave od Francuza su preuzele brojne druge države, pretežno bivše kolonije te susjedne zemlje.

7. Godine 1895., u američkoj saveznoj državi Ohiu bila su registrirana samo dva automobila. Nevjerojatnom slučajnošću, ta dva vozila su se koncem te godine sudarila!

Piše: Lucija Kapural

Komentari