Zanimljivosti iz povijesti: Fatalna tajnica, lajava ptica i talijanska cipelica

Koji je atentator smišljeno zaveo tajnicu svoje žrtve? Tko je radio za Georgea Busha, Sadama Husseina ali i papu? Čime se bavio sir Edmund Hillary prije nego što je počeo osvajati neosvojive vrhunce? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Iza imena Avis canis krije se neobična vrsta ptice: kao što latinski naziv sugerira, izgleda poput ptice, preciznije patke, a laje poput psa! Otkrio ju je ornitolog Robert S. Ridgley u ekvadorskim Andama 1998. godine. Pronašao je čak trideset dugonogih, crno-bijelih lajavih ptica. Dotad su prošle nezamijećene, budući da žive u nedostupnim krajevima i ne pjevaju. Riječ je o jednoj o najvećih ptica otkrivenih u posljednjem stoljeću.

2. Cipele Georgea Busha i Saddama Husseina ručno je izrađivao isti talijanski postolar, majstor zanata Andrea Artioli. Nadalje, Donald Trump godišnje kupuje dvadeset pari cipela s potpisom “Artioli”, Nicolas Sarkozy naručivao je one s povišenom petom, kako ne bi morao kriviti vrat dok gleda dugonogu suprugu Carlu Bruni, a papa Ivan Pavao II. je u Artiolijevim cipelama poslan na vječni počinak!

3. Srednje ime Michaela J. Foxa je – Andrew! Otkuda ono “J”, pitate se? Na početku karijere, otkrio je kako već postoji glumac Michael Fox, pa su mu predložili da se koristi imenom Michael A. Fox. To mu se nije svidjelo, budući da bi se u slengu moglo prevesti kao “komad Michael”. Slovo “J” u sredini je homagge glumcu Michaelu J. Pollardu.


4. Novozelandski alpinist i istraživač Edmund Hillary (1919. – 2008.) u povijesti je zapamćen kao prvi čovjek koji se, zajedno sa šerpom Tenzingom Norgayem, popeo na Mount Everest. Dogodilo se to 29. svibnja 1953. godine, u okviru britanske himalajske ekspedicije. Ovaj hrabri i odlučni čovjek po zanimanju je bio – pčelar! Napustivši studij prirodnih znanosti na Sveučilištu u Aucklandu, pridružuje se bratu Rexu i ocu Percyju u tom poslu. Tako se ljeti bavio pčelama, a zimi penjanjem.

5. Étienne de Silhouette (1709. – 1767.), ministar financija u vrijeme Ljudevita XV., zapamćen je po rigoroznim mjerama štednje, ali i po preciznim obrisima portreta koje je izrađivao u slobodno vrijeme te izlagao u svome dvorcu. Riječ “silueta” dugujemo upravo ovom čovjeku.

6. U ljeto 1987. godine, nakon trinaest godina rada na knjizi o švedskim ekonomskim mogućnostima, ugledni poslovni savjetnik Ulf af Trolle odnio je rukopis od 250 stranica na umnožavanje. Na piščev užas, njegovo životno djelo završilo je u komadićima: mladi radnik, kojem je posao povjeren, pomiješao je fotokopirni stroj s onim za uništavanje dokumenata!

7. Proizvođači lijesova u Gani od davnina ručno izrađuju modele u brojnim oblicima, od životinja poput orlova, krava, pilića i rakova do predmeta poput čamaca, cipela, motika, pa čak i boca. Tako, primjerice, ribar može biti pokopan u ribi, atletičar u divovskoj tenisici, a prodavač voća u papaji!

8. Atentat na Lava Trockog (na slici!), bivšeg zapovjednika Crvene armije i bliskog suradnika pokojnog Vladimira Iljiča Lenjina, izvršen je 20. kolovoza 1940. u Meksiku, gdje se ovaj bio skrasio nakon sukoba sa Staljinom. Atentator, Staljinov agent Ramon Mercader, žrtvi se uspio približiti pomoću ljubavne veze s njegovom tajnicom. Stekavši njegovo povjerenje, od Trockog je zatražio da mu pročita neki rad. Kad se nesretnik nagnuo nad tekst, Mercader mu je zabio cepin u stražnji dio lubanje. Trocki je izdahnuo sljedeći dan.

Piše: Lucija Kapural

Komentari