Zanimljivosti iz povijesti: Đavolji odvjetnici, nebeske stepenice i muškarci u suknjicama

Dok dane provodite u samoizolaciji, strepeći pred budućnošću, predlažemo vam da nakratko skoknete u prošlost i zabavite se čitajući naše probrane zanimljivosti iz davnih i manje davnih vremena!

1. Festivalu Bona Dea, popularnom u antičkom Rimu, smjele su prisustvovati samo pripadnice ljepšeg spola. Drski, samopouzdani i ludo hrabri tribun Publije Klodije Pulcher jednom je, preobučen u ženu, “upao” na svetkovinu, u želji da ondje zavede Pompeju – suprugu Julija Cezara! U naumu nije uspio, što je, pretpostavljamo, i bilo bolje za njegovo “zdravlje”.

2. James Henry Hammond, utjecajni političar iz 19. stoljeća, otvoreno je zagovarao ropstvo i incest. Bio je u seksualnoj vezi s ni više ni manje nego četiri maloljetne nećakinje, a kad je javnost za to doznala, izjavio je da su same krive za ono što im se dogodilo, zato što su previše – lijepe!

3. Godine 1942., američka vojska je izgradila 853 metra visoke stube na havajskom otoku Oahuu, s ciljem da ondje postavi antene. I dalje ondje stoje, a lokalni živalj naziva ih “stubištem do raja” odnosno “anđeoskim stepenicama” te se često penje po njima, unatoč zabrani vlasti.


4. Najduži period prohibicije vladao je na Islandu: zabrana točenja alkohola ondje je bila na snazi od 1915. do 1935., a “jako pivo” bilo je zabranjeno sve do 1989. godine.

5. Prvi pisani tragovi o rabdomantima sežu u treće tisućljeće prije Krista. U drevnoj Kini, posebno školovani carski službenici pretraživali su terene za gradnju nastambi, kako bi se izbjegla mjesta “djelovanja zlih sila koje donose bolest i nesreću”.

6. Gotovo osamdeset posto muške populacije rođene u Sovjetskom Savezu 1923. godine nije doživjelo kraj Drugoga svjetskog rata.

7. Knjige koje su smatrane uvredljivima, nemoralnima ili štetnima za društvo, u sedamnaestom i osamnaestom stoljeću “kažnjavane” su javnim bičevanjem, nerijetko uz zdušno navijanje okupljene gomile.

8. Izraz “đavolji odvjetnik” (lat. “advocatus diaboli”) nastao je u srednjem vijeku, u okrilju katoličke crkve. Kad su crkveni poglavari odlučivali o tome hoće li netko biti proglašen svetim, posao “đavoljeg odvjetnika” sastojao se u tome da iznosi argumente zašto dotični ne bi trebao postati svetac (na slici!).

Piše: Lucija Kapural

Komentari