Zanimljivosti iz povijesti: Crkva svetog revolvera, krvava kiša i oklop od žada

Kakva su čuda arheolozi pronašli u grobnici drevne kineske princeze? Zašto je jedno slovo potaknulo priče o postojanju inteligentnog života na Marsu? Što je zapravo bila “krv” koja je prije nešto više od pola stoljeća padala s britanskog neba? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Drevni Rimljani vrlo su rijetko pili mlijeko ali su ga redovito koristili u pripravljanju kozmetičkih pripravaka. Konzumaciju maslaca smatrali su barbarskim običajem, a kajmak su upotrebljavali isključivo kao ljekovitu pomadu.

2. Svečana pogrebna odora Dou Wan, kineske princeze koja je umrla prije više od dvije tisuće godina, bila je napravljena od dvije tisuće komada žada ušivenog zlatnim nitima i pomalo je podsjećala na oklop (na slici!). Posljednje počivališt vladarice, jedno od rijetkih koja nisu poharali lokalni pljačkaši grobova, arheolozi su otkopali 1968. godine. Osim kostiju, u njemu su pronašli više od pet tisuća basnoslovno vrijednih artefakata od srebra, žada, svile i bronce.

3. Congo, čimpanza koja je pedesetih godina prošlog stoljeća živjela u londonskome zoološkom vrtu, bila je vrlo vješta s kistom i vodenim bojama. Majmunovom umjetnošću bio je ipresioniran i veliki Pablo Picasso (1881. – 1973.), koji je kupio jedan od akvarela svoga dlakavog “kolege”.


4. Posljednji uznik u ozloglašenoj tamnici Bastillei bila je jedna – knjiga! Po naredbi kralja Luja XVI. (1754. – 1793.), “Dictionnaire encyclopédique” osuđena je na doživotni zatvor zbog zločina liberalizma i nelojalnosti državi.

5. U Hartfordu, glavnome gradu američke savezne države Connecticut, nalazi se možda najneobičnija crkva na svijetu. Posvećena je Samuelu Coltu (1814. – 1862.), izumitelju revolvera, pa golema skulptura ovog oružja krasi njeno pročelje! Crkvu je dala sagraditi Coltova udovica Elizabeth.

6. U srpnju 1976. godine, svemirske letjelice “Viking 1” i “Viking 2” sletjele su na površinu Marsa, dok su njihovi orbiteri nastavili kružiti oko “crvenog planeta”, šaljući podatke na Zemlju. Među tim informacijama bila je snimka jedne stijene, na kojoj se vidi neobično ispupčenje slično slovu “B”. Mnogi su to uzeli kao dokaz postojanja inteligencije na ovome negostoljubivom planetu.

7. Godine 1968. Britance je šokirao neobičan meteorološki fenomen: s neba je padala tekućina koja se, onako crvena i gusta, doimala poput krvi! Laboratorijska analiza pokazala je da se radi o nečemu puno prozaičnijem: kiša je bila “zamrljana” crvenkastim pijeskom koji je stigao iz više od tri tisuće kilometara udaljene Sahare.

8. Američki državnik, znanstvenik i izumitelj Benjamin Franklin rođen je 17. siječnja 1706. godine; bio je jedno od sadamnaestero djece svojih roditelja; karijeru je započeo sa 17 godina u Philadelphiji, a umro je 17. travnja 1790. godine!

Piše: Lucija Kapural

Komentari