Zanimljivosti iz povijesti: Četverogodišnja vještica, ugledni psihopat i krvožedni kardinal

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali manje poznate no iznimno zanimljive činjenice iz svjetske povijesti. Tko je bila najmlađa žrtva progona vještica u Salemu? Kome dugujemo izum kokica, ali i mikrovalne pećnice? Koji je američki predsjednik narušio uobičajeni protokol prilikom inauguracije? Pročitajte i doznajte!

1. Paraliza sna, stanje u kojem je osoba budna ali se ne može pomaknuti niti ispustiti glas, ponekad je praćena halucinacijama. Znanstvenici vjeruju da je upravo to objašnjenje brojnih viđenja “duhova” tijekom povijesti. Jezivi fenomen prvi je opisao britanski neurolog Samuel Alexander Kinnier Wilson u disertaciji “Narkolepsija” iz 1928. godine.

2. Proizvodnja staklenih posuda i boca za svakodnevnu upotrebu počela je u davnome prvom stoljeću, pronalaskom staklene puhaljke.

3. Engleski književnik i matematičar Lewis Carroll (1832. – 1898.) uistinu je bio skriboman. Tvorac romana “Alisa u zemlji čudesa” i “Alisa s one strane ogledala”, remek-djela dječje književnosti, tijekom života je, naime, napisao točno 98.722 pisma.

4. Kad je neuroznanstvenik James Fallon 2005. godine proučavao snimke mozga serijskih ubojica, uspoređujući ih sa snimkom vlastitog mozga, došao je do neugodnog otkrića: i sam ima moždani strukturu psihopata.


5. Najstarija žena koja je u Salemu optužena da je vještica bila je Rebecca Nurse, invalidna 71-godišnjakinja. Najmlađa, Dorothy Goode, tek je bila navršila četiri godine. Bakica je 1692. smaknuta vješanjem, pokazavši nevjerojatnu smirenost i dostojanstvo na stratištu, dok je djevojčica, kako bi se spasila, priznala da je šurovala s Nečastivim, istovremeno za to optužujući – vlastitu majku!

6. Godine 1853. Franklin Pierce (na slici!), proslavljeni general u ratu s Meksikom, postao je četrnaestim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država. Povijest ga pamti kao jedina američkog predsjednika koji je na inauguraciji, umjesto “kunem se”, rekao “obećavam”.

7. Po nalogu francuskog kralja, kardinal Richelieu (1585. – 1642), svemoćni prvi ministar u Državnom vijeću Luja XIII., donio je dekret o zabrani dvoboja u čitavoj zemlji. Kazna za neposlušne? Odsijecanje glave!

8. Koncem Drugoga svjetskog rata, američki inženjer Percy Spencer tražio je alternativne namjene za magnetron, uređaj koji se koristio za generiranje mikrovalnih radarskih sustava. Dok je stajao pored uređaja, čokoladica u njegovom džepu se rastopila. Gonjen znatiželjom, stavio je nekoliko zrna kukuruza blizu magnetrona, te dobio slasne kokice. Nedugo nakon toga, izumio je mikrovalnu pećnicu te postao bogat čovjek.

Piše: Lucija Kapural

Komentari