Zanimljivosti iz povijesti: Ćelave dame, albino zmajevi i krvožedne vještice

Koji je američki predsjednik u kadi držao aligatora? Zašto su drevne Egipćanke brijale glave? Tko je bio jedan od najgorih šefova svih vremena? Uživajte u zanimljivostima iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U drevnom Egiptu brijanje glave nije bilo rezervirano za muškarce. Nakon što bi se riješile kose, žene su na glavu stavljale perike ukrašene cvijećem, perlicama, šarenim vrpcama i povezima.

2. U starome istarskom praznovjerju istaknuto mjesto pripada štrigama i štrigunima, odnosno vješticama i vješcima. Smatralo se da ova zla bića, koja uništavaju usjeve i piju krv stoke i ljudi, treba ubiti tako da im se kroz jezik provuče čavao.

3. Izvorni Kermit imao je okrugla stopala i nije izgledao kao žabac, nego kao gušter. U liku žapca prvi put se pojavio u televizijskoj emisiji “Hey Cinderella” 1969. godine.

4. Za vladavine dinastije Ming (1368. – 1644.), u Kini su se izrađivale čudesno lijepe i ekstremno delikatne porculanske čaše. One najcjenjenije među ljubiteljima minijatura težile su manje od – jednoga grama!


5. Znanstvenici s Britanskoga prirodoslovnog muzeja jedva su mogli vjerovati očima kad im je 2003. godine doneseno albino mladunče zmaja sačuvano u staklenki ispunjenoj formaldehidom. Premda su se svjetski mediji raspisali o senzacionalnom otkriću, pokazalo se da je riječ o pomno isplaniranoj psini, odnosno o lažnom zmaju.

6. Vjerojatno najosebujniji stanovnik Bijele kuće bio je jedan – aligator! Radilo se o poklonu ekscentrična francuskog aristokrata Johnu Quincyju Adamsu (na slici!). Američki predsjednik zubata je kućnog ljubimca držao u kadi te ga koristio kako bi plašio posjetitelje i suradnike. Priča se da ga je naučio i brojnim trikovima.

7. Stari Egipćani i Babilonci brojevima su se koristili davno prije Grka, ali ne kao apstraktnim pojmovima. Naime, brojevi su za njih imali smisla jedino ako su bili povezani s konkretnim objektima, primjerice, količinom žita ili površinom polja.

8. Skoro pola stoljeća, od 1924. do smrti 1972., John Edgar Hoover bio je na čelu FBI-a. Raditi za njega bilo je ugodno koliko i sjediti na žeravici. Kako bi ih držao u strahu i pripravnosti, šef je agente običavao zivkati u gluho doba noći te tražiti od njih ponižavajuće usluge. Namjerno im je ostavljao nerazumljive poruke na radnom stolu, a kad bi se drznuli pitati pojašnjenje, zasuo bi ih uvredama. Uplitao im se i u privatni život – određivao je s kim se smiju viđati i kakvu će odjeću nositi!

Piše: Lucija Kapural

Komentari