Zanimljivosti iz povijesti: Brisač kraljevske stražnjice, susjeda ubojitih namjera i pretvaranje vode u pivo

Dok dane provodite u izolaciji, strepeći pred budućnošću, predlažemo vam da nakratko skoknete u prošlost i zabavite se čitajući naše probrane zanimljivosti iz davnih i manje davnih vremena!

1. Naš slavni književnik August Šenoa (1838. – 1881.) umro je od posljedica upale pluća. Tešku bolest “zaradio” je dok je, kao gradski senator, skrbio za unesrećene u velikom potresu u Zagrebu 1880. godine.

2. Liječnici u drevnoj Mezopotamiji pacijente su “anestezirali” pritiskivanjem njihovih karotidnih arterija… Drugim riječima, “bacali” su ih u nesvijest da ne bi vrištali tijekom operacije.

3. Do šezdesetih godina prošlog stoljeća, u upotrebi je bio prilično neobičan test na trudnoću. Urin žene injekcijom se ubrizgavao u tijelo afričke žabe: ako bi životinja ovulirala u roku od dvanaest sati, bio je to poprilično siguran indikator da je žena trudna!


4. Prvi Olimpijac koji je diskvalificiran zbog korištenja nedopuštenih sredstava bio je Šveđanin Hans-Gunnar Liljenwall. Na Igrama u Meksiku 1968. godine, otkriveno je da je prije nastupa popio dva piva.

5. Svetoj Brigiti Irskoj, redovnici koja je živjela u Kildareu na prijelazu iz petog u šesto stoljeće, pripisuju se brojna čuda, uključujući pretvaranje vode u kojoj se pralo prljavo rublje u – pivo!

6. Talijanka Leonarda Cianciulli (na slici!), poremećena žena koja je četrdesetih godina prošlog stoljeća ubila najmanje tri susjede, tijela svojih žrtava je mljela i pretvarala u sapun te u kolačiće koje je posluživala uz čaj.

7. Laudanum, ekstrakt alkohola koji sadrži više od deset posto opijuma u prahu, u devetnaestom je stoljeću reklamiran kao lijek za niz zdravstvenih tegoba, od menstrualnih grčeva do meningitisa. Liječnici tog vremena naročito često su ga propisivali – djeci!

8. Jedan od brojnih slugu Henrika VIII. (1491. – 1547.) imao je vrlo nezahvalnu svakodnevnu zadaću: morao je brisati stražnjicu Njegova veličanstva nakon obavljanja velike nužde. Sjetite se toga kad se sljedeći put počnete žaliti kako imate usran posao!

Piše: Lucija Kapural

Komentari