Zanimljivosti iz povijesti: Božanski gromovi, pernati ratnici i klingonski stihovi

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali manje poznate no zanimljive činjenice iz svjetske povijesti. Koji je genijalni znanstvenik umro kao djevac? Zašto je Kublaj-kan oslobađao poreza podanike čije bi usjeve uništio grom? Tko su bili pernati saveznici najvećeg rimskog vojskovođe i državnika? Pročitajte i doznajte!

1. Plakodonti, vodeni gmazovi koji su izumrli krajem trijasa, imali su osebujno zubalo: ono prednje bilo je nalik na škare i služilo za kidanje školjaka, a stražnje, plosnato, za lakše drobljenje. Ove životinje imale su zube čak i na – nepcu!

2. Engleski fizičar, matematičar i astronom Isaac Newton (1642. – 1717.), jedan od najvećih znanstvenika svih vremena, nije se ženio, a mnogi povjesničari vjeruju da se nikad u životu nije upustio ni u seksualni odnos.

3. Kroket je izgubio status olimpijskog sporta zato što je na Igrama 1900. godine u publici bio prisutan – samo jedan gledatelj!

4. Amerikanac Grady Franklin Stiles Jr. (1937. – 1992.) nastupao je u cirkusu kao nakazni “Čovjek jastog”. Bio je šesta generacija u obitelji rođena s poremećajem od kojeg ruke i stopala izgledaju kao kliješta. Djeca su ga se bojala – s razlogom, pokazalo se. Prema vlastitom priznanju, ubio je nekoliko ljudi, uključujući zaručnika najstarije kćeri!


5. Dva Shakespeareova djela, komedija “Mnogo vike ni za što” i čuvena tragedija “Hamlet”, 2000. godine su prevedena na – klingonski jezik! Da, govorimo o “jeziku” koji su izmislili tvorci serijala “Zvjezdane staze”.

6. Za vrijeme Prvoga svjetskog rata, engleska književnica Agatha Christie (1890. – 1976.) radila je kao medicinska sestra u bolnici u rodnom Torquayu (na slici!). Ondje je stekla veliko znanje o otrovima, koje je kasnije vješto koristila u svojim krimićima.

7. Rimski imperator Gaj Julije Cezar (100. prije Krista – 44. prije Krista) u brojnim je bitkama imao pernate saveznike. Radilo se o lešinarima, ružnim no iznimno inteligentnim ptičurinama koje je dresirao da ubijaju golubove pismonoše neprijatelja!

8. U Kini za vrijeme Kublaj-kana (1215. – 1294.), oni kojima bi usjeve uništio grom bili su oslobođeni poreza naredne tri godine. Odluka nije bila motivirana altruizmom nego praznovjerjem – smatralo se da je grom znak Božje ljutnje, koja bi se mogla prenijeti i na onoga tko ubire namete.

Piše: Lucija Kapural

Komentari