Zanimljivosti iz povijesti Bayerna: Kako su dvojica Hrvata osrednji klub preobrazila u nogometni gigant

Za jednoga 119-godišnjaka, ne pokazuje znakove starenja, naprotiv, iz sezone u sezonu sve je živahniji. Zlatne godine doživio je koncem šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su njegove crveno-bijele boje nosili velikani poput Franza Beckenbauera, Gerda Müllera i Seppa Maiera. Do danas je dvadeset devet puta osvojio Bundesligu, a pet puta je trijumfirao u europskoj Ligi prvaka, što ga čini najuspješnijim nogometnim klubom u njemačkoj povijesti. Govorimo, dakako, o Bayernu, gigantu iz bavarskoga glavnog grada Münchena.

Možda nekima nije poznato da je klub nastao u okrilju gimnastičkog kluba MTV. Dana 27. veljače 1900. godine, vodstvo kluba odlučilo je da se članovi njihove nogometne divizije ne smiju priključiti Njemačkom nogometnom savezu. Ljuti zbog te odluke, jedanaestorica nogometaša predvođenih Franzom Johnom napuštaju klub te iste večeri osnivaju FC Bayern München. Već za nekoliko mjeseci postigli su značajne rezultate, ušavši u polufinale Južnonjemačkog prvenstva. Kad su 1933. nacisti došli na vlast u Njemačkoj, klub se našao u velikim problemima. Naime, tadašnji predsjednik i trener bili su Židovi. Za vrijeme rasnih čistki, spomenuti dvojac pobjegao je iz zemlje, a klub je mogao nastupati samo u regionalnj ligi. Tek nakon Drugoga svjetskog rata uslijedila je obnova, ali je uspon bio spor.

Bayern je bio osrednji klub koji je tavorio po regionalnim ligama sve dok ga u nogometnog diva nisu preobrazila dvojica – Hrvata! Godine 1963. trener je postao naš Zlatko Čajkovski, koji se na tome mjestu zadržao punih pet sezona. Pod njegovim vodstvom, klub je napokon ušao u Bundesligu, da bi dvaput postao pobjednikom kupa. Nakon njegova odlaska, za trenera je imenovan Branko Zebec, s kojim je klub osvojio i ligu i kup. Inače, Zebec je bio iznimno obrazovan čovjek: diplomirao je matamtiku i fiziku, a u nogomet je usadio brojna pravila svoje struke (volio je reći da je nogomet kao šah). Sjajan taktičar, rano je spoznao značaj tjelesne spreme za vrhunske sportaše, pa je igrače drilao do granice iznemoglosti. To ga je u konačnici koštalo pozicije: nije, istinabog, dobio otkaz ali je, zbog protesta nekih igrača da su mu treninzi pregrubi, već na početku druge sezone odlučio kako neće produžiti ugovor s Bavarcima.

Piše: Lucija Kapural


Komentari