Zanimljivosti iz povijesti: 400 kamenica za kraljev libido

U središtu kojeg se grada nalazi golema skulptura cvijeta s pomičnim laticama? Zašto je Luj XIV. pojeo četiri stotine kamenica u svadbenoj noći? Po čemu je datum 25. studeni 1912. godine bio poseban za njujorške policajce? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. “Floralis Genérica”, gigantska skulptura cvijeta koja se nalazi u Buenos Airesu, uistinu je osebujna: svako jutro otvara trinaest metara dugačke latice, a navečer ih zatvara. Djelo je 2002. godine stvorio Eduardo Fernando Catalano (1917. – 2010.), čuveni argentinski arhitekt.

2. Vikunje, divlje ljame s peruanskih Anda, imaju gusto ali nevjerojatno svilenkasto krzno: promjer dlake u prosjeku iznosi samo dvanaest mikrometara. Ovu životinju Inke su smatrali svetom, a njeno krzno mogli su nositi samo članovi kraljevskih obitelji.

3. Spartanci nisu imali ograničenu vojnu službu, nego su uvijek bili na raspolaganju svojoj domovini. Ime na nadgrobnoj ploči mogli su dobiti samo oni koji su poginuli u bitki.


4. Datum 25. studeni 1912. godine za policajce grada New Yorka dugo je ostao u lijepom sjećanju. Tog dana, naime, nije počinjeno niti jedno ubojstvo: prvi put da je tome bilo tako nakon davne 1860. godine!

5. Savezna američka država Mississippi zakon o ukidanju ropstva donijela je tek 1995. godine!

6. Kako bi poboljšao izvedbu među plahtama, Luj XIV. (1638. – 1715), poznat i kao “Kralj Sunce” odnosno “Bogomdani” (na slici!), u svadbenoj je noći slistio preko četiri stotine sirovih oštriga, koje su mu bile poslužene na srebrnim pladnjevima.

7. Galen (129. – 199), grčki liječnik i filozof koji je djelovao u Pergamu i Rimu, brinuo se o zdravlju rimskih careva Marka Aurelija, Komoda i Septimija Severa. U svojim radovima iz područja anatomije, fiziologije, patologije, dijetetike, farmakologije i kirurgije razradio je sveukupno učenje Hipokrata i grčkih prirodoslovaca. Njegov se medicinski sustav temeljio na znanosti o četiri tjelesna soka (krv, sluz, žuta i crna žuč), a zdravlje i bolesti ovise o međusobnom omjeru tih tekućina. Galenizam je opstao kao neoboriv medicinski sustav sve do šesnaestog stoljeća, kad je došlo do njegova radikalnog rušenja.

8. Nije poznato tko je izmislio hidrante – ironijom sudbine, zapisi o patentu izgorjeli su u požaru! Uz ove priključne uređaje u vodovodnoj mreži, koji se postavljaju uz rubove ulica i cesta te u većim zgradama, vežu se dva američka zakona koji su, kao relikti prošlosti, još uvijek na snazi: u Louisiani je zabranjeno vezati aligatora za hidrant, a u Pennsylvaniji hidranti moraju biti provjereni – sat vremena prije požara!

Piše: Lucija Kapural

Komentari