Zanimljivosti iz filmske povijesti: Zašto je Hitchcock slao svoje ljude po američkim knjižarama?

Osim onoga što mogu vidjeti na platnu, ljubitelje sedme umjetnosti zanimaju okolnosti u kojima su pojedini filmovi nastali, nepoznati detalji o antologijskim likovima, pa i tračevi za seta. Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali hrpu filmskih zanimljivosti!

1. “Psiho”, film Alfreda Hitchcocka (na slici!) iz 1960. godine nominiran za četiri “Oscara”, smatra se jednim od najboljih psiholoških trilera svih vremena, dok se ime poremećenog Normana Batesa nalazi na svim listama najuvjerljivih filmskih negativaca. Hitchcock ga je privatno financirao, a roman Roberta Blocha, po kojem je snimljen, prethodno je dao kupiti u što većem broju primjeraka, kako bi intenzivirao iznenađenje i šok gledatelja!

2. Kompanija Georgea Lucasa “Industrial Light & Magic”, osnovana kad je redatelj počeo s produkcijom “Ratova zvijezda”, zaslužna je za uvođenje računalne grafike u film. Pioniri na području specijalnih efekata, prvi su napravili scenu koja je posve računalno generirana, prvi su uspjeli napraviti čitavog čovjeka pomoću računalne animacije, a prvi su imali i 3D model.

3. Premda se radnja kultna “Divnog života”, drame Franka Capre iz 1946. godine, odvija u božićno vrijeme, film je sniman usred ljeta. Tijekom scene na mostu, kad ga spašava anđeo, James Stewart znojio se na temperaturi od trideset Celzijevih stupnjeva. Redatelju se to svidjelo – uklopilo se u trenutak kad lik donosi odluku o životu ili smrti.


4. U ljeto 1932. godine, na snimanju filma No Man of Her Own”, Clark Gable upoznao je ženu koja će mu postati trećom suprugom, zanosnu Carole Lombard. Činjenica da su oboje bili u braku nije stala na put novoprobuđenoj strasti – počeli su živjeti zajedno prije nego što je pala zadnja klapa. Odnos para obilježila je velika strast, ali i učestale svađe. Znali su javno vrijeđati jedno drugo, ne baš biranim riječima. Primjerice, Carole se jednom narugala njegovom epitetu “kralja Hollywooda” – da mu je penis samo centimetar kraći, izjavila je zlobno se cereći, zvali bi ga kraljicom Hollywooda!

5. Ljubav svoga života, Alaina Delona, Romy Schneider je upoznala kao 19-godišnjakinja, na snimanju filma “Christine”. Naivna djevojka bila je lak plijen za serijskog suknjolovca, pa mu je nakon samo nekoliko dana postala ljubavnica. Veza, koju je ona smatrala brakom a on sigurnom lukom za odmor od brojnih paralelnih avantura, potrajala je pet godina. Da ju je pustopašni partner zamijenio s glumicom Nathalie Barthélémy, doznala je posljednja, kad je na stolu pronašla buket cvijeća s porukom: “Otišao sam s Nathalie. Čuvaj se!” Nesretna žena pala je u tešku depresiju, pa se čak pokušala ubiti.

6. Stanojlo Milinković, ružnjikavi, oko metar i pol visoki no beskrajno talentirani naturščik koji je odigrao kultne uloge u Šijanovim komedijama “Ko to tamo peva” (1980.) i “Maratonci trče počasni krug” (1982.), po struci je bio limar. “Imao je lice kromanjonca, ali i izuzetnu inteligenciju, a ta kombinacija je bila prokleto smiješna!”, ispričao je redatelj.

7. Legendarni glumac John Cazale nastavio je raditi i nakon što mu je dijagnosticiran rak kostiju, a zadnji nastup ostvario je sa zaručnicom Meryl Streep u kultnom “Lovcu na jelene” iz 1978. Kad je distributer, “Universal Studio”, saznao za Cazaleovu bolest, htjeli su ga najuriti, ali su u njegovu obranu stali Streep i redatelj Michael Cimino, zaprijetivši da će odustati od projekta ako u njemu ne bude Cazale. Siroti glumac nije doživio premijeru, pa tako nikad nije saznao da je svaki film u kojem je nastupio bio nominiran za Oscara!

Piše: Lucija Kapural

Komentari