Zanimljivosti iz filmske povijesti: Tajanstveni kod, lažne trepavice i razgaljeni diktator

Koji je filmski klasik razgalio dušu Adolfa Hitlera, pod uvjetom da je dotiči posjedovao nešo slično duši? Koja je glumica prva zatreptala lažnim trepavicama na filmskome platnu? Zašto se kod “A113” pojavljuje u brojnim “Pixarovim” uracima? Donosimo zanimljivosti iz povijesti sedme umjetnosti!

1. Laurence Kim Peek (1951. – 2009.), autistični genij koji je poslužio kao inspiracija za lik Raymonda Babbitta u “Kišnom čovjeku”, napamet je znao sadržaj 12.000 knjiga, odnosno svega što je pročitao od četvrte godine.

2. Prve lažne trepavice nastale su 1916. godine, po narudžbi legendarnog D.W. Griffitha. Redatelj je, naime htio “otvoriti” pogled Seene Owen, zvijezde svoga nijemog uratka “Netrpeljivost”, pa je vlasuljaru naložio da joj, od ljudske kose, načini “produžetke” za trepavice.

3. Prikazivanje kultnog filma “Buntovnik bez razloga”, drame Nicholasa Raya iz 1955. godine, svojedobno je bilo zabranjeno u Velikoj Britaniji i Španjolskoj. Tamošnje vlasti su, naime, strahovale da će se mladi ugledati na glavnog glumca Jamesa Deana te se odati delinkvenciji.


4. Poremećenog pisca Jacka Torrancea u Kubrickovom horor klasiku “Isijavanje” (1980.) prvotno je trebao portretirati Robert De Niro, ali je redatelj, nakon gledanja “Taksista”, zaključio kako ovaj ne izgleda dovoljno ludo (?!) te je ulogu povjerio Jacku Nicholsonu.

5. “Metropolis”, nijemi znanstvenofantastični klasik austrijskog redatelja Fritza Langa iz 1927. godine, bio je jedan od najdražih filmova Adolfa Hitlera. Joseph Goebbels također je uživao u njegovoj ekspresionističkoj estetici, te je führeru čak sugerirao da sineastu ponudi “gažu” snimanja nacističkih propagandnih filmova.

6. Jeste li primijetili da se u mnogim “Pixarovim” filmovima pojavljuje kod “A113”? Možete ga, primjerice, vidjeti na automobilskoj registraciji u “Priči o igračkama”, na kutiji u “Životu buba”, na kameri ronioca u “Potrazi za Nemom”… Riječ je o broju učionice na Kalifornijskom institutu za umjetnost, u kojoj su zanat pekli brojni slavni animatori.

7. Legendarni britanski redatelj Alfred Hitchcock nije imao pupak, zbog čega je nerado pokazivao trbuh ljudima. Uklonjen mu je, naime, tijekom operacije koju je imao kao sedmogodišnjak.

8. Pozorni gledatelji možda su primijetili jednu zanimljivost u “Paklenom šundu”, remek-djelu Quentina Tarantina iz 1991. godine… Naime, kazaljke na svim satovima koji se pojavljuju na platnu – kako zidnim, tako ručnim – stoje na 4 sata i 20 minuta!

Piše: Lucija Kapural

Komentari