Zanimljivosti iz filmske povijesti: Ćelavi Bond, pijani Bogart i dekapitirani konj

Osim onoga što mogu vidjeti na platnu, ljubitelje sedme umjetnosti zanimaju okolnosti u kojima su pojedini filmovi nastali, nepoznati detalji o antologijskim likovima, pa i tračevi sa seta. Za vas smo probrali niz zanimljivih podataka iz filmske povijesti!

1. Sean Connery je nosio perike u svim filmovima u kojima je portretirao agenta njezinog veličanstva Jamesa Bonda, i to iz jednostavnog razloga: počeo je ćelavjeti s nepunih dvadeset godina!

2. “Afrička kraljica”, film Johna Hustona iz 1951. godine, sniman je u Ugandi i Kongu. Da tamošnja voda baš i nije dobra za zdravlje, na svojoj su koži otkrili članovi filmske ekipe: svi odreda su oboljeli od dizenterije… Zapravo, svi osim glavnog glumca Humphreya Bogarta. Zbog navike koju je on nazivao hedonizmom a neprosvijećeni liječnici alkoholizmom, Bogie je bježao od vode kao vrag od tamjana. Držao se, naime, viskija koji je, spakiran u sanduke, ponio sa sobom na set.

3. Izgled Yode, velikog Jedi učitelja iz filmskog serijala “Zvjezdani ratovi”, inspiriran je vanjštinom njegovog tvorca Stuarta Freeborna, buljookog starčića klempavih ušiju. Majstor filmske šminke u njega je, kako kaže, ugradio i “primjesu Alberta Einsteina” – kako bi lik izgledao mudrije.

4. Plaća Judi Garland za antologijsku ulogu Dorothy u “Čarobnjaku iz Oza” iznosila je pišljivih trideset pet dolara tjedno. Nepravda je time veća ako znamo da je terijer Terry, koji je “glumio” njezina psića Tota, tjedno “dizao” 150 dolara.


5. Premda Orson Welles nikad nije priznao da je naslovni junak “Građanina Kanea”, njegova remek-djela iz 1941. godine, stvoren po uzoru na novinskog magnata Williama Randolpha Hearsta, svima je bilo jasno da je tome tako. Čak je ključna riječ u filmu, “pupoljak”, posuđena iz Hearstove biografije: tako je ovaj nazivao klitoris dugogodišnje ljubavnice Marion Davis!

6. Brojne osobe povezane s “Pretkazanjem”, kultnim horor-filmom iz 1976. godine, doživjele su bizarne nezgode. Avione u kojima su glumac Gregory Peck i scenarist David Seltzer letjeli u London pogodio je grom (radilo se o dva leta!), a munja je u Rimu umalo spržila producenta Harveya Bernharda. Nadalje, rotvajleri koji “glume” demonske beštije napali su vlastite trenere, a u hotelu u kojem je redatelj Richard Donner odsjeo teroristi IRA-e su postavili bombu.

7. Prodorni krici Johna Marleya u antologijskoj sceni “Kuma”, onoj s odsječenom konjskom glavom, uopće nisu bili gluma. Na probama je, naime, korištena lažna glava, izrađena od gume, a pravom je zamijenjena na dan snimanja – bez Marleyevog znanja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari