Zanimljivosti iz filmske povijesti: Bijesni dinosauri, lažna stražnjica i morski pas zvan Bruce

Osim onoga što mogu vidjeti na platnu, ljubitelje sedme umjetnosti zanimaju okolnosti u kojima su pojedini filmovi nastali, nepoznati detalji o antologijskim likovima, pa i tračevi za seta. Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali hrpu filmskih zanimljivosti!

1. Mehanički morski pas, glavni “negativac” u horor filmu “Ralje” iz 1975. godine, na setu je dobio šaljivi nadimak Bruce – po jezičavu i svadlljivom odvjetniku redatelja Stevena Spielberga!

2. Zagovornici teorije da je Elvis Presley još uvijek živ kunu se da se kralj rock’n’ rolla pojavljuje u cammeo ulozi u hit komediji “Sam u kući” iz 1990. godine, zamaskiran gustom i dugačkom bradom.

3. Rika dinosaura u “Jurskom parku”, znanstveno-fantastičnom filmu Stevena Spielberga iz 1993. godine, utjerala je strah u kosti gledateljima. Zapravo se radilo o zvuk kornjača prilikom parenja, pojačanom do maksimima!

4. U “Braći Blues” (2000.), glazbenoj komediji Johna Landisa iz 2000. godine, u manjim ulogama pojavile su se zvijezde poput Stevena Spielberga, Raya Charlesa, Jamesa Browna, Arethe Franklin i Twiggy. Film je zaradio je preko stotinu milijuna dolara na kino-blagajnama a, zbog završne scene potjere, dugo je držao rekord od najviše slupanih automobila na celuloidu.


5. James Cameron je bio toliko “švorc” u vrijeme kad je dovršio scenarij za “Terminatora”, film po kojem će 1894. godine snimiti mega-uspješan film s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi, da ga je prodao za – jedan dolar!

6. Serijom filmova o Indiani Jonesu, Harrison Ford je doprinio interesu šire javnosti za arheologiju, zbog čega je izabran u upravni odbor Arheološkog instituta Amerike.

7. Na inzistiranje redatelja Pedra Almódovara, koji je njenom liku htio podariti dimenziju očaja, Penelope Cruz je od prve do zadnje klape filma “Vraćam se” iz 2006. godine nosila poveću protetičku stražnjicu.

8. Jelen kojem Michael odluči poštedjeti život u filmu “Lovac na jelene”, ratnoj drami Michaela Cimina iz 1978. godine, “glumio” je i u reklami za osiguravajuću kuću “Hartford”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari