Zanimljivosti iz filmske povijesti: 56 ukosnica, muška curica i dlakava stražnjica

U kojem filmu niti jedna replika ne izlazi iz ženskih usta? Koji je serijski suknjolovac u rodnom listu upisan kao curica? Koja je dječja zvijezda imala opsesivnu roditeljicu? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz filmske povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Dječja zvijezda Shirley Temple (1928. – 2014.) primala je stotinjak tisuća pisama obožavatelja godišnje. Pažnja javnosti sramežljivu je curicu plašila, a osobito teško joj je padalo vrijeme provedeno za šminkerskim stolcem. Frizure joj je pak vlastoručno radila majka Gertrude, koja je, pateći valjda od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, inzistirala na tome da sirotom djetetu svaki put stavi točno 56 ukosnica na glavu.

2. Greškom službenika, Clarku Gableu (1901. – 1960.), jednom od najvećih zavodnika otkad je celuloida, u rodnom je listu, u rubrici “spol”, upisano – “žensko”!

3. Na audiciji za ulogu Scarlett O’Hare u drami “Zameo ih vjetar” (1939.) pojavilo se 1.400 glumica. Radi dodatnog publiciteta, studio je proveo anketu s pitanjem koja bi od njih trebala utjeloviti Scarlett. Vivien Leigh, kojoj je uloga kasnije priskrbila Oscara, dobila je – jedan glas!

4. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, Hollywood je planirao snimiti filmsku inačicu britanskoga znanstveno-fantastičnog serijala “Doktor Who”. Naslovnog junaka trebao je portretirati – Michael Jackson!


5. Mel Gibson je odbio dublera za snimanje golišavih scena u “Smrtonosnom oružju”, i to riječima: “Zar ćete za OVAKVO tijelo naći zamjenu?”. Kako bi TAKVO tijelo prikazao u što reprezentativnijem izdanju, prije snimanja si je vlastoručno depilirao dlake od glave do pete, osobitu pažnju posvećujući onima na stražnjici.

6. U 222 minute, koliko traje “Lawrence od Arabije”, povijesna drama u režiji Davida Leana iz 1962. godine (na slici!), ne postoji nijedna replika koju izgovara ženski lik! Rijetki ženski glasovi mogu se čuti samo među urlicima iz mase u pojedinim scenama.

7. Majstor borilačkih vještina Bruce Lee toliko je bio brz kod snimanja scena borbi da su producenti morali usporiti njegove pokrete kako bi ih publika mogla vidjeti.

8. Otac Sylvestera Stallonea, Frank, pojavljuje se u filmu “Rocky” kao čovjek koji oglašava gong u meču naslovnog junaka i Apolla Creeda. Glumčev mlađi brat, koji se također zove Frank, odradio je pak scenu u kojoj ga vidimo kao pjevača u uličnom bendu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari