Zanimljivosti iz filmske povijesti, 2. dio: Tko se zapalio, a kome je glava umalo odrezana na snimanju?

Osim onoga što mogu vidjeti na platnu, ljubitelje sedme umjetnosti zanimaju okolnosti u kojima su pojedini filmovi nastali, nepoznati detalji o antologijskim likovima, pa i tračevi sa seta. Za vas smo odabrali nekoliko zanimljivih podataka iz filmske povijesti:

1. Davne 1902. godine, francuski sineast Georges Méliès snimio je crno-bijeli film “Putovanje na Mjesec” (na slici!). Šezdeset sedam godina kasnije, znanstvena fantastika postala je stvarnost: ljudska noga zakoračila je na dotad nedostižnu površinu našega nebeskog pratitelja.

2. Béla Lugosi, glumac koji se proslavio ulogom Drakule u istoimenom filmu Toda Browninga iz 1931. godine, rodio se u mjestu Lugos u – Transilvaniji! Kad je 1956. umro, u znak priznanja za sjajno odigranu ulogu, pokopan je odjeven kao slavni vampir, uključujući plašt i lažne očnjake.

3. U “Čarobnjaku iz Oza”, filmu Victora Fleminga iz 1939. godine, Margaret Hamilton portretirala je Zlu vješticu Zapada. Glumica je obavila sjajan posao – na vlastitu štetu. Mnoge njene scene izrezane su iz filma, jer su producenti pretpostavili da će biti previše strašne za malene gledatelje. Nevoljama tu nije bio kraj – sirota žena zadobila je teške opekline kad se njen plašt zapalio tijekom ponavljanja zahtjevne scene s vatrom.

4. Kultna trominutna scena iz Hitchcockova filma “Psiho” (1960.), u kojoj Anthony Perkins pod tušem ubija Janet Leigh, snimana je punih tjedan dana. Mnoge je istinski šokirala, uključujući slavnog Walta Disneya. Ovaj je zabranio Hitchcocku da snima u Disneylandu, objasnivši svoju odluku riječima: “Čovjek koji potpisuje ovako odvratan film nije dobrodošao u mojoj blizini”.


5. Eli Walach jedva je živ dočekao kraj snimanja filma “Dobar, loš, zao”, špageti vesterna Sergija Leonea iz 1966. Prvo se otrovao kad je slučajno popio kiselinu koju su filmski tehničari stavili uz bocu vode, zatim se njegov konj preplašio te počeo juriti dok su glumčeve ruke bile svezane uza leđa, a u sceni s jurećim vlakom umalo je bio dekapitiran!

6. Glumački mag John Cazale nastavio je snimati i nakon što mu je dijagnosticiran rak kostiju, a zadnji nastup ostvario je sa zaručnicom Meryl Streep u kultnom “Lovcu na jelene” iz 1978. godine. Kad je distributer, “Universal Studio”, saznao za Cazaleovu bolest, htjeli su ga najuriti, ali su u njegovu obranu stali Streep i redatelj Cimino, zaprijetivši da će odustati od projekta ako u njemu ne bude Cazale.

7. “Gravitacija”, znanstveno-fantastični triler Alfonsa Cuaróna iz 2013. godine, koštao je više od indijske misije na Mars! Indija je na istraživanje “crvenog planeta” potrošila 74 milijuna dolara, dok je snimanje ovog filma Hollywood koštalo preko stotinu milijuna.

Piše: Lucija Kapural

Komentari