Zanimljivosti iz britanske povijesti: Medo u Temzi, samoubojice na vješalima

Zašto su britanski muževi u šesnaestom stoljeću bili prisiljeni nositi vunene kape, čak i za ljetne žege? Koji je monarh kao kućnog ljubimca držao polarnog medvjeda? Zašto su, tijekom Drugoga svjetskog rata, mrkve postale pravi marketinški hit? Uživajte u manje poznatim no iznimno zabavnim činjenicama iz britanske povijesti!

1. U prvoj polovici šesnaestog stoljeća, svi Englezi stariji od šest godina nedjeljama i blagdanima morali su nositi spljoštenu vunenu kapu, sličnu današnjoj beretki. Oni koje bi čuvari reda zatekli gologlave, plaćali su “paprenu” globu. Naoko apsurdni zakon, koji je na snazi bio do 1579. godine, donesen je kako bi se potaknula trgovina vunom.

2. Engleski kralj Henrik III. (1207. – 1272.) svojedobno je imao doista osebujna ljubimca – polarnog medvjeda! Krupnu životinju, koju mu je poklonio norveški monarh Haakon IV., držao je u tvrđavi Tower. Svakog jutra, puštao bi je do rijeke Temze, kako bi uživala u plivanju i ribolovu. S vremenom, medo je postao prava turistička atrakcija.

3. Tijekom Viktorijanskog doba, samoubojstvo je u očima zakona bilo tretirano kao pokušaj ubojstva te, kao takvo, kažnjivo smrću. Drugim riječima, ako iz bilo kojeg razloga niste uspjeli oduzeti sebi život, za to bi se – metodom vješanja – pobrinula država. Podloga bizarne regule bilo je, dakako, kršćansko uvjerenje da je suicid smrtni grijeh.


4. U vrijeme Drugoga svjetskog rata, britanska vlada potaknula je tiskanje brojnih oglasa, koji su reklamirali mrkve kao najefikasnije namirnice za poboljšanje noćnog vida. “Na bojišnici, ova sposobnost može značiti razliku između života i smrti. Jedite vitaminom A bogate mrkve i izoštrite svoj pogled u mraku!”, jedan je od tipičnih takvih slogana. Vlasti su to činile kako bi svrnule pažnju s činjenice da je RAF razvio radarski sustav pomoću kojeg je moguće detektirati neprijateljske bombardere i za crnog mraka.

5. Jedan od najbizarnijih zakona na svijetu, relikt prošlosti koji je zakonodavac propustio izmijeniti, i danas je na snazi u Yorku. Ondje, unutar starih gradskih zidina, zakonom je dozvoljeno ubiti Škota – no samo ako je ovaj naoružan lukom i strijelom!

6. Rikard III. (1452. – 1485.) možda je najzloglasniji vladar u engleskoj povijesti. Ovaj ispijeni i grbavi muškarac, čije je ime ovjekovječeno u poznatoj Shakespeareovoj drami, bio je mlađi brat kralja Eduarda IV. Kad je ovaj preminuo, na tronu ga je naslijedio dvanaestogodišnji sin Eduard V., a Rikard je imenovan lordom zaštitnikom. Nezadovoljan statusom, Rikard je brak dječakovih roditelja uspio proglasiti nevažećim, čime je nesretnik – kao nezakoniti sin – izgubio pravo na prijestolje. Nedugo nakon što je Rikard 1483. postao kralj, oba nećaka, već spomenuti Eduard i njegov mlađi brat, misteriozno su iščezli. Spekulira se da ih je stric hladnokrvno dao pogubiti.

7. Most Overtoun, izgrađen 1859. u škotskoj regiji West Dunbartonshire, postao je poznat zbog niza neobjašnjivih događaja koji su se kroz povijest odigrali na njemu. Prvi incidenti zabilježeni su pedesetih godina prošlog stoljeća, kad je primijećeno da psi neočekivano skaču s mosta u smrt. U rijetkim slučajevima, preživjeli bi šesnaest metara dug pad, da bi se ponovno vratili na most i pokušali isto. Dok su stručnjaci za paranormalno zaključili kako je most uklet, znanstvenici su ponudili uvjerljiviju teoriju: mjesto s kojeg su psi “skakali” obraslo je gustim bršljanom, pa je moguće da zaigrane životinje nisu vidjele kraj mosta.

8. Početkom devetnaestog stoljeća, polovica žena u Ujedinjenom Kraljevstvu odazivala se na ime – Mary!

Piše: Lucija Kapural

Komentari