Zaklana, raskomadana i bačena u rijeku: Svećenik ju je ljubio, svećenik ju je ubio

Hans Schmidt bio je neobičan dječak. Rođen 1881. godine u njemačkom gradu Aschaffenburgu, od malih je nogu imao zastrašujuću naviku da odlazi u lokalnu klaonicu te, ponekad satima, promatra ne baš nježno ubijanje životinja. Kad nije uživao u prizorima zaklanih svinja, krava i ovaca, pretvarao se da drži misu na improviziranom oltaru u svojoj dječjoj sobici. Te dvije rane strasti u njegovoj će se kasnijoj dobi stopiti na uistinu uznemirujući način.

Schmidt je zaređen za svećenika u dobi od dvadeset pet godina, a nakon niza premještaja iz župe u župu zbog disciplinskih problema i nikad dokazanog ali vrlo vjerojatnog falsificiranja crkvenih dokumenata, sreću je odlučio potražiti “preko bare”. Uz pomoć majčinih poznanstava, dobio je premještaj u New York, u crkvu Sv. Bonifacija na istočnoj strani Manhattana. Nije bio jedino europsko “pojačanje” u crkvi – nekoliko dana poslije njega, ondje se kao domaćica zaposlila 21-godišnja Austrijanka Anna Aumüller. Opčinjen djevojčinom ljepotom, mladi svećenik zaboravio je na trivijalnosti poput celibata te se s njom upustio u ljubavnu avanturu. Ne samo to – par se u tajnosti vjenčao, a mladoženja je ujedno vodio obred! Idila je potrajala do dana kad mu je Anne saopćila da je trudna.

Schmidt je znao da je njegova svećenička karijera gotova ako nešto ne poduzme. Ono što je učinio ledi krv u žilama: dohvatio je mesarski nož s dugačkom oštricom te prerezao grlo žene kojoj je govorio da je voli više od Boga. Nakon što se bez glasa srušila na pod stančića koji je za nju unajmio, svećenik se latio pile za metal te raskomadao svoju žrtvu. Komade njezina tijela nagurao je u nekoliko vreća te bacio u rijeku Hudson. Kako u afektu nije vodio računa o prikrivanju dokaza, policija mu je već nakon nekoliko dana zakucala na vrata. Priznao je sve, ne pokazujući ni natruhe kajanja. “Volio sam je. Znate, žrtve uvijek trebaju biti prinesene u krvi”, riječi su koje su šokirale istražitelje. Dana 18. veljače 1916. godine, Schmidt je skončao na električnoj stolici. Bio je prvi, a do dana današnjeg i ostao jedini pogubljeni svećenik u američkoj povijesti.

Piše: Lucija Kapural


Komentari