Zabavne činjenice iz povijesti pivarstva

Pivo je – nakon vode i čaja – najčešće konzumiran napitak na svijetu. Ujedno je riječ o jednom od najstarijih pića. Evo nekoliko zamnimljivosti iz povijesti proizvodnje ovoga zlaćanog nektara!

1. Ne zna se kad je prvo pivo proizvedeno no, sudeći po piktogramu iz Mezopotamije koji prikazuje dvije osobe kako piju ovaj napitak uz glinenog vrča, konzumiralo se četiri tisućljeća prije Krista. Širenje piva bilo je usko povezano s kultivacijom žitarica od kojih se proizvodilo, dakle s počecima zemljoradnje. Kad su slučajno otkrili fermentaciju, naši preci, dakako, nisu mogli objasniti o kakvom je procesu riječ. Preobrazbu žitarica u opojni napitak objašnjavali su – magijom!

2. U razdoblju prije robno-novčane razmjene, radnici koji su gradili velebne mezopotamske palače i hramove bili plaćeni upravo pivom. O tome svjedoči pločica ispisana klinastim pismom, koju su arheolozi pronašli u južnom Iraku, na području na kojem se prije 3.300 godina nalazio mezopotamski grad Uruk.

3. Pivo su u svrhu plaćanja koristili i drevni Egipćani. Primjerice, radnici koji su gradili piarmide u Gizi dnevno su dobivali oko četiri litre piva. Egipćani su vjerovali da je pivo dar Ozirisa, boga poljoprivrede i gospodara zagrobnog carstva, pa su mu ga često nudili kao vjersku žrtvu. Proizvodile su ga žene, a svakodnevno su ga konzumirali svi slojevi društva.


4. Inke su pivo žrtvovali izlazećem Suncu u zlatnoj šalici ili pak prolijevali na tlo kao ponudu bogovima Zemlje. Azteci su ga pak posvećivali božici plodnosti Majahuel.

5. “Kad bi im tko dao da piju koliko im se pije, tim porokom lakše bi ih svladao nego oružjem”, o Germanima je u prvom stoljeću pisao Publije Kornelije Tacit. Povjesničar niej pretjerivao. O važnosti piva za Germane svjedoči njihova mitologija: vjerovali su da oluja nastaje kad se vrhovni bog Odin i vrhovna božica Freja posvađaju oko vlasništva nad golemim kotlom piva. Kod ovog naroda, kuhanje piva bilo je isključivo ženski posao.

6. U njemačkoj pokrajini Westfaliji, djevojke su sve do osamnaestog stoljeća stoljeća u miraz dobivale – kotao za kuhanje piva!

7. S dolaskom kršćanstva, kuhanje piva seli se u samostane. Znanstvenom izučavanju piva posebno su se posvetili benediktinci, a redovnici samostana u Brabantu prvi su put upotrijebili hmelj.

8. Tradicija češkog pivarstva seže duboko u prošlost. Prvi zapisi o upotrebi hmelja za proizvodnju piva u Bohemiji datiraju iz devetog stoljeća: koliku je važnost ta biljka imala, svjedoči kraljevski dekret o izricanju smrtne kazne svakome tko bude uhvaćen kako izvozi hmelj. Dokidanjem papinske zabrane točenja i proizvodnje alkohola, dolazi do razvoja industrije piva. Prva manja pivara u zemlji oformljena je 1118., a već nakon nekoliko godina dobila je konkurenciju. U kasnijem periodu, proizvodnja je stagnirala te često bila iskorištavana od strane osvajača. Primjerice, goleme količine piva dane su kao odšteta Šveđanima za nepustošenje češkog terirorija. Od pokreta nacionalnog buđenja u devetnaestom stoljeću, pivska industrija ponovno oživljava, a 1842. se otvara pivara “Pilsner Urquell”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari