Zabavna strana povijesti: Šampion s drvenom nogom, tajanstvene pjege i podmornica u Temzi

Kojom je rijekom još u davnome sedamnaestom stoljeću zaplovila neka vrsta podmornice? Zašto je Crkva skrivala otkriće Sunčevih pjega? Tko je osvojio brojne olimpijske medalje unatoč činjenici da nije imao nogu? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Prije trideset sedam milijuna godina, na Zemlji je živio gušter dugačak gotovo dva metra. Znanstvenici su golemom biljožderu nadjenuli ime Barbaturex morrisoni – u čast pokojnom glazbeniku Jimu Morrisonu (1943. – 1971.), samoproglašenom “kralju guštera”.

2. Habsburški vladari počivaju u Beču zakopani u dijelovima: njihova tijela čuvaju se u samostanskim kriptama, srca u Augustinskoj crkvi, a mumificirane mošnje u katedrali Svetog Stjepana.

3. Sunčeve pjege prvi je, davne 1611. godine, opazio jedan jezuit. Otac Christoph Scheiner (1573. – 1650.), o kome je riječ, bio je prisiljen držati jezik za zubima. Njegovo otkriće je, naime, potkopavalo crkveno vjerovanje da Sunce simbolzira nebesko savršenstvo.


4. Brkovi su, sve do 1916. godine, bili dio “uniforme” britanskih vojnika. Naime, gola lica u to su se vrijeme smatrala barbarskima, a vojnik koji bi obrijao dlake ponad gornje usne mogao je biti kažnjen zatvorom.

5. Zbog velikog broja izuma i brzine kojom ih je producirao, nizozemski znanstvenik Cornelius Jacobszoon Drebbel (1572. – 1633.) dobio je nadimak “Vještac”. Premda je ideju podmornice prvi ozbiljno izložio britanski matematičar William Bourne, Drebbel je prvi konstruirao podvodno plovilo te davne 1620. godine izveo senzacionalni podvig ploveći njime niz rijeku Temzu (na slici!).

6. Čuveni talijanski slikar, kipar, arhitekt i pjesnik Michelangelo Buonarroti (1475. – 1564.) bio je sin osiromašena firentinskog plemića, a umjetnošću se počeo baviti prije trinaestog rođendana. Tijekom njegova dugačkog života, izmijenila su se trinaestorica papa, od kojih su čak trojica bili njegovi mecene.

7. Na Olimpijskim igrama u St. Louisu 1904. godine, američki gimnastičar njemačkog podrijetla George Louis Eyser (1870. – 1919.) osvojio je šest medalja u jednom danu, uključujući tri zlatne i dvije srebrne – unatoč činjenici da je imao drvenu nogu! Bez lijeve potkoljenice ostao je kao tinejdžer, kad ga je udario vlak.

8. Za razliku od Mozarta, koji je stvarao s brzinom i lakoćom, Ludwig van Beethoven (1770. – 1827.) skladao je teško, glazbene misli oblikovao dugo, a formu dotjerivao minuciozno, strpljivo i postupno. Kad bi ga Muza nadahnula – a nerijetko se to događalo na ulici – prolaznici su ga u čudu gledali kako iz džepa vadi notni papir i počinje mahnito žvrljati po njemu, pjevušeći te udarajući takt rukom. U takvim prigodama, uronjen u misli, kretao se poput pijanca, sudarajući se sa stablima i slučajnim prolaznicima.

Piše: Lucija Kapural

Komentari