Zabavna strana povijesti: Raskalašeni pjesnik, požrtvovni sportaš i osmogodišnji dirigent

Kako je nastalo praznovjerje koje šešire odložene na krevet povezuje sa smrću? Koji je slavni književnik bio serijski suknjolovac? Tko je stvorio igru puzzle? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Engleski dramatičar i pjesnik William Shakespeare (1564. – 1611.) bio je poznat po promiskuitetu. Do današnjeg dana je preživio trač o njegovoj uključenosti u ljubavni trokut u kojem je svo troje sudionika razvilo venerične bolesti, što je slično scenariju u njegovim “Sonetima”.

2. Godine 1654., nakon dugogodišnjih iscrpnih biblijskih studija, irski teolog James Usher (na slici!) svečano je objavio da je otkrio točan datum stvaranja svijeta. Prema njegovim izračunima, događaj nad događajima zbio se 13. listopada 4004. godine prije Krista!

3. U srednjem vijeku, svećenici su za vrijeme obilazaka bolesnika odlagali šešire na bolesničku postelju, kako bi izrazili poštovanje prema tuđoj patnji. Iz tog običaja rođeno je i danas rašireno praznovjerje da šešir položen na krevet donosi zlu kob.


4. Lorin Maazel (1930. – 2014.), američki violinist, skladatelj i dirigent francuskog podrijetla, bio je pravo čudo od djeteta: orkestrom je prvi put dirigirao kad mu je bilo samo osam godina! U svojoj jedanaestoj, kao već priznat glazbenik, gostovao je na radiju kao dirigent orkestra mreže “NBC”.

5. Genijalni talijanski matematičar Giacomo Inaudi (1867. – 1950.) bio je u stanju napamet riješiti najsloženije računske operacije. Trebalo mu je, primjerice, samo sedamdeset šest sekundi da pomnoži dva šesnaestoznamenkasta broja!

6. Kublaj-kan (1215. – 1294.), unuk mongolskog vojskovođe Džingis-kana, u svojoj je velebnoj palači držao oko pet tisuća mastifa, izuzetno krvoločnih pasa koji mogu težiti i preko sedamdeset kilograma.

7. Godine 1999. sklopljen je vjerojatno najbizarniji sponzorski ugovor svih vremena: Gary Hocking, nogometaš australskog “Cobrama”, promijenio je ime u marku mačje hrane kako bi pomogao svome klubu, koji je ostao bez novca. U zamjenu za izrašnu donaciju klubu, požrtvovni Gary na godinu je dana postao – Whiskas!

8. Puzzle su izumljene davne 1760. godine, kad je britanski kartograf John Spilsbury (1739. – 1769) zalijepio zemljovid na komad drveta, a potom ga rasjekao pilom na komade različite veličine. Njegova namjera bila je stvoriti didaktičku igru koja će učenje zemljopisa učiniti zabavnim.

Piše: Lucija Kapural

Komentari