Zabavna strana povijesti: Ludi rimski car neuspješne je samoubojice kažnjavao – smrću!

1. Tarifa, općina u španjolskoj provinciji Cádiz, ime je dobila po arapskoj riječi “taraf”, što znači “kraj” odnosno “završetak nečega”. U antičko vrijeme vjerovalo se, naime, da biste, kad biste napustili ovo naselje te nastavili hodati, došli do ruba Zemlje i pali s njega!
2. Pripadnici indijanskog plemena Mohawk od davnina koriste različite strijele u lovu na različite životinje. One s oštrim vrhom namijenjene su, primjerice, divljači, strijele s tupim vrhom pticama, a one s pilastim ribama. Kad su pripadnici ovog naroda htjeli uhvatiti kakvu krupnu, opasnu životinju, vrh strijele namočili bi u otrov, najčešće kurare ili timbu.
3. Prve spiritističke ploče, drvene daščice sa slovima i odgovorima “da” i “ne”, stvorene su u dvanaestom stoljeću u Kini, za vladavine dinastije Song. Metoda komuniciranja sa zagrobnim entitetima ondje se nazivala “fuji”, a pretpostavljala je složene rituale. Kad je na vlast došla dinastija Qing, ova i slične negromantske prakse strogo su zabranjene, zbog uznemiravanja duhova predaka. 
4. Najdugovječniji pas u povijesti bio je australski govedar po imenu Bluey. Okotio se davne 1910. a posljednji put je zalajao 1939., što će reći da je živio nevjerojatnih dvadeset devet godina. Premda je ta pasmina poznata po dugovječnosti, Blueyevom rekordu nije se uspio približiti niti jedan drugi pas.
5. Duga vladavina Ramsesa II., moćnog faraona XIX. dinastije, predstavlja vrhunac egipatske moći. Ratovao je protiv Libijaca i Nubijaca, osvojio je Palestinu, s Hetitima je vodio dugotrajne borbe za Siriju, a u domovi je dao podići niz monumentalnih građevina, primjerice, hramove u Abu Simbelu, Luksoru i Memfisu. Uz to je doživio duboku starost: umro je u devedesetoj, u vrijeme kad je očekivani ljudski vijek iznosio tridesetak godina!
6. Prije petnaestak godina, australski znanstvenici proveli su možda najbesmislenije istraživanje u povijesti: pokušali su otkriti je li mahnito mahanje glavom na heavy metal koncertima, poznato i kao headbanging, štetno. Očekivano, pokazalo se da jest: povrede vrata zabilježene su kod čak 27% mahača. “Mudrim” uvidima tu nije bio kraj: znanstvenici su shvatili da je rizik od ozljeda izravno povezan s tempom pjesme (!). Hard rock ili sweet metal skladbe, s tempom od 146 bpm, mogu – ali ne moraju – izazvati blage smetnje, dok su istegnuća kralježaka i potresi mozgova rezervirani za death metal brojeve, koji konzumente “napadaju” s 180 bpm. Savjet “stručnjaka” ljubiteljima ovakve glazbe? Nosite okovratnike na koncertima!
7. John Le Carré (1931. – 2020.), pisac koji je u svojim romanima realistično prikazao međunarodnu špijunažu, čiji je protagonist i sam bio, kao mladić je za život zarađivao – perući slonove u cirkusu!
8. Rimski car Hadrijan (76. – 138.) zapamćen je po financijskim, poreznim i pravnim reformama, gušenju ustanka u Judeji te gradnji čuvenih zidina kojima je utvrdio granice u Britaniji. Manje poznat je podatak da je godine 117. donio jedan od najbizarnijih zakona u povijesti: pokušaje samoubojstava svojih vojnika proglasio je vrstom dezerterstva. Kazna za taj “zločin” bila je jednaka onoj koju su ovi ljudi sami sebi namijenili – smrt!
Piše: Lucija Kapural

Komentari