Zabavna strana povijesti: Koji se književni velikan bavio ilegalnom prodajom oružja?

Pripadnici kojeg naroda su u prošlosti solili čaj? Kako su drevni Eskimi rješavali konfliktne situacije? Koji je slavni književnik, u vrijeme kad je plovio svjetskim morima, bio uključen u ilegalnu trgovinu oružjem? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Čaj je drugi po redu najraspostranjeniji napitak na svijetu. Istočni narodi ga piju duže od četiri tisuće godina, a Mongoli ga, prema drevnom običaju, ne šećere – oni ga sole!

2. Suprotno naslovu, hit Barryja Manilowa “I Write the Songs” (“Pišem pjesme”) nije napisao Barry Manilow, nego Bruce Johnston. Godine 1976. pjesma je zasjela na prvo mjesto Billboardove ljestvice glazbenih uspješnica.

3. U Kini je u prošlom i pretprošlom stoljeću bio raširen običaj da bivši supružnici polome i bace nalivpera kojima su potpisali papire za razvod, zato što se vjerovalo da ova donose nesreću u budućem ljubavnom životu.

4. Godine 1992. godine, po raspadu Sovjetskog Saveza, Saparmurat Nijazov (1940. – 2006.) dobio je izbore kao jedini kandidat na prvim izborima za predsjednika mlade nacije, Turkmenistana. Kult ličnosti koji je izgradio bez presedana je u povijesti: po njemu su nazivani gradovi, ulice, trgovi, aerodromi, planinski vrhovi pa čak i parfemi, a njegovi gigantski kičasti kipovi “posijani” su posvuda po zemlji. Donio je niz bizarnih zakona, poput onog o zabrani nošenje duge brade, zabrani pjevanja na playback te – zabrani oporbe!


5. Eskimi su u prošlosti poznavali samo jedan instrument, bubanj s opnom od kitove kože. Sviralo se i pjevalo za vrijeme šamanističkih obreda, prije odlaska u lov, na sprovodima i svadbama, prilikom razmjene dobara… Posebnost eskimske glazbe bili su tzv. “pjevački dvoboji”, kojima su pojedinci na društveno prihvatljiv način rješavali konfliktne situacije. Zavađeni muškarci bi se, uz pratnju bubnjeva, jedan drugome izrugivali u pjesmama. Kad bi se ispucali, zagrlili bi se kao braća i konflikt se smatrao riješenim.

6. Joseph Conrad (1857. – 1924.), pionir moderne narativne tehnike i jedan od najvećih pisaca dvadesetog stoljeća (na slici!), rođen je u Berdičevu, poljskom gradu pod ruskom vlašću (današnja Ukrajina). Roditelji, oboje predstavnici nižeg plemstva, bili su istaknuti u borbi za nacionalne interese. Otac Apolo, književnik, uhićen je kad su dječaku bile četiri godine, pod optužbom da je surađivao s poljskim ustanicima protiv ruskog cara. Obitelj je prognana u Vologdu, gradić u sjevernoj Rusiji poznat po oštroj klimi. Dječakova majka ondje je oboljela od tuberkuloze i umrla. Nekoliko godina kasnije, Apolo je podlegao istoj bolesti. Traumatiziranog dječaka pod svoje je uzeo ujak. Kako ga škola nije zanimala, a izrazio je želju da postane pomorac, ujak ga je poslao u Marseilles. Kao član trgovačke mornarice, obišao je čitav svijet, a bio je čak uključen u ilegalne aktivnosti poput trgovine oružjem!

7. Zidne slikarije, pronađene u brojnim egipatskim grobnicama, pokazuju da je sustavna dresura životinja postojala prije više od šest tisuća godina.

8. Engleski književnik Charls Dickens (1812. – 1870.) vjerovao je da će bolje pisati ako bude spavao glavom okrenutom prema sjeveru. Iz tog razloga, autor “Pickwickovaca”, “Olivera Twista”, “Davida Copperfielda” i “Teških vremena” sa sobom je uvijek nosio kompas.

Piše: Lucija Kapural

Komentari