Zabavan Nobel i nosorozi okrenuti naglavačke

Crni nosorozi spadaju u kritično ugroženu vrstu jer je potražnja za njihovim rogovljem jako porasla. Ti se rogovi najčešće prodaju u medicinske svrhe, i to obično na tržnicama Vijetnama i Kine. Zbog nemogućnosti da se nosorozima pruži adekvatna zaštita oni se moraju relativno često preseljavati kako bi se vrsta očuvala. Zbog toga su se znanstvenici odlučili istražiti koji bi im način prijenosa bio najugodniji.

Zabavan eksperiment 

Preseljavanje je uzrokovano dobrim dijelom krivolovom pri ćemo se nosorozi smještaju u sigurnija područja, ali se ono provodi kako bi se održala genetska raznolikost populacije u svrhu očuvanja što boljeg zdravlja. Znanstvenici su s obzirom na njihovo relativno često preseljavanje napravili zabavan eksperiment, kako bi utvrdili je li njihovo prevoženje u položaju višenja na prsnom košu uistinu dobro za njih. Ovaj pridjev zabavan nema isto značenje za sve i ovisi iz koje perspektive to gledamo. Ljudima je vjerojatno zabavan, ali nije nosorozima. Da je na njima vjerojatno bi nas poslali negdje daleko… Uglavnom u Namibiji je napravljen eksperiment s 12 nosoroga koji su visjeli iz helikoptera na razne načine kako bi se utvrdilo koji je najbolji za njihovo transportiranje.

Uspavljivanje i “vješanje”

Naravno, prvo ih nosoroge trebalo uloviti pri čemu su se poslužili zračnim strelicama, a nakon toga su privezani za uže iz helikoptera iz kojega su visjeli 10 minuta u različitim položajima. Prilikom prenošenja praćene su njihove funkcije disanja i cirkulacije. Istraživački tim došao je do iznenađujućeg zaključka da je najbolji način prenošenja višenje naglavačke jer su im na taj način srce i pluća najbolje opskrbljeni krvlju, a onda i kisikom. Naprotiv uobičajeni načini prijenosa poput onoga na prsnoj kosti ili na boku su se pokazali više opterećujućim za organizam te je došlo do oštećenja mišića. Ovaj način prenošenja će se od sada primjenjivati i za slonove.


Rezultati suprotni od očekivanog!!!

Nagrade se dodjeljuju nobelovci tradicionalno u kazalištu Sanders na Harvardu. No, kako je ova godina opet potpuno drugačija od ostalih, nagrade su uručene putem interneta. Nagrada je papirnati pehar za sastavljanje i lažna novčanica od 10 trilijuna dolara iz Zimbabvea.

Da bi došli na ovakvu ideju, koja u osnovi funkcionira, morate biti malo pomaknuti i razmišljati izvan okvira. Pogledajte na internetu kategorije, i možda i vi osvojite zabavnog Nobela, uz puno rada i malo sreće, i nešto više novaca negoli ga imate na raspolaganju.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari