Za vrijeme Drugoga svjetskog rata, kapetan Amerika prikazivan je kao borac protiv Sila osovine!

Ako neki stripovski junak simbolizira američki patriotizam, onda je to kapetan Amerika. Evo nekoliko zanimljivosti o nepobjedivom borcu za pravdu:

1. Lik je rođen 1941. u izdanju “Timely Comicsa”, preteče čuvenog “Marvela”, a stvorili su ga scenarist Joe Simon i crtač Jack Kirby. Poput kolega Supermana i Batmana, imao je dvojni identitet: junak u kostimu dizajniranom po uzoru na američku zastavu alter-ego je Stevea Rogersa, nježnog mladića čije su sposobnosti pojačane do vrhunca pomoću eksperimentalnog seruma, a sve u cilju pomaganja ratnim naporima SAD-a.

2. Stan Lee, čovjek koji će nam donijeti Spider-Mana, Hulka i Iron Mana, u to je vrijeme radio kao asistent u “Timely Comicsu”. U pauzi između serviranja kave šefovima i oštrenja olovki, pisao je scenarije za stripove, a njegova prva objavljena priča jest treći strip “Kapetana Amerike”. U njoj je naš junak prvi put bacio štit na neprijatelja, da bi mu se ovaj poput bumeranga vratio u ruke – potez koji će mu postati zaštitni znak. Premda ga danas poznajemo s okruglim štitom u ruci, na originalnom crtežu to je oružje bilo trokutastog oblika.

3. Svoje najbolje dane lik bilježi za vrijeme Drugoga svjetskog rata, kad je služio za podizanje morala američkim vojnicima. U to vrijeme često je prikazivan kao borac protiv Sila osovine. Nakon rata, popularnost mu je počela naglo padati. Kako bi poboljšali prodaju stripa, autori su pokušali ubaciti humor u radnju, što se pokazalo kao pravi fijasko. Leejev pokušaj oživljavanja zaboravljenog junaka njegovim suprotstavljanjem komunistima također nije urodio plodom. Budući da ga autori nisu htjeli ubiti, pronašli su alternativno rješenje: borca za pravdu su kriogenički zamrznuli. U tome tužnom stanju vegetirat će do 1964. godine, kad ga iz leda spašava skupina junaka poznatih kao Osvetnici. Od tada je redovito prikazivan kao njihov vođa.

4. Poput većine super-junaka koji drže do sebe, i kapetan Amerika je imao sidekicka, vjernog Buckyja Barnesa. Ovaj će, igrom sudbine, prijeći na stranu kapetanovih protivnika. Nakon što je poginuo pred kraj Drugoga svjetskog rata, njegovo zaleđeno tijelo pronalaze Sovjeti te ga oživljavaju i pretvaraju u agenta ubojicu, Ratnika zime.


5. Za vrijeme Afere Watergate, jednoga od najtežih političkih skandala u američkoj povijesti, kapetan Amerika nakratko mijenja ime u – Nomad!

6. Nadimak opakog bikera Wyatta, kojeg je u klasiku “Goli u sedlu” portretirao Peter Fonda, jest – kapetan Amerika.

7. Kapetan Amerika je prvi “Marvelov” lik koji je adaptiran u drugome mediju: 1944. godine snimljen je serijal o njegovim avanturama. Od tada se pojavio u nizu hollywoodskih filmova, kao što su “Prvi osvetnik”, “Osvetnici”, “Ratnik zime”, “Doba Ultrona”… Glumca koji ga je portretirao, Chrisa Evansa, brojni ljubitelji stripa ocijenili su kao odveć mlakog i nedovoljno karizmatičnog.

Piše: Lucija Kapural

Komentari