Za prste polizat’: Rozata, od vjenčanja Cvijete Zuzorić do večere G. Busha

Tko nije jeo dubrovačku rozatu ne zna što je propustio. Ovaj je srednjovjekovni kolač uspio, uz razne nadopune, preživjeti do danas. Karakterizira ga jednostavna priprema i odličan okus, pa nakon što pročitate ovaj članak, čim prije krenite u njegovu pripremu.

Francuski štih

Rozata je srednjovjekovni dubrovački kolač, prvi puta spomenut u vrijeme Mlečana 1300. godine, kada se naziva fratrovim pudingom, što bi ukazivalo na moguće crkveno podrijetlo slastice. Znatno kasnije, u doba francuske uprave početkom 19. stoljeća, čini se da je rozata dobila svoj karameliziran preljev. Francuzi ne bi bili to što jesu, da se nisu pozabavili i slasticama, i ovoj našoj poslastici dali francuski štih. Rozata otkriva u sebi slojeve burne hrvatske povijesti,  u kojoj se u pojedinim dijelovima poslastice  naziru slojevi različitih  vremenskih razdoblja, a koji su se u konačnici stopili u jedan zalogaj s kojim konzumiramo i dobar dio povijesti, znali mi to ili ne.

Bez likera od ruža ne počinjite s pripremom!

Temeljni su sastojci slastice mlijeko, jaja i šećer, no najvažniji sastojak je, po nama, liker od ruža kojega je teško nabaviti osim ako ga proizvedete sami. Na tržištu su prisutne vrlo različite varijante likera od ruža, a koje su često mješavina voća i cvijeća i obično se za njihovu pripremu koriste nove generacije ruža, a ne stare. Upravo zbog toga bi bilo najbolje pričekati s pripremom do nabavke odgovarajućeg rozulina ili ga kupiti od dalmatinskih gospoja. Ukoliko možete birati odlučite se za liker sa starim sortama ruža poput centifolija, koje potječu iz 16. stoljeća, a karakterizira ih velik broj latica i izuzetno mirisni cvjetovi. Ove su ruže nekada bile obavezan ukras dubrovačkih vrtova dok ih je danas izuzetno malo. Naime, početkom 20. stojeća javljaju se hibridne ruže koje su u ropotarnicu povijesti “zatvorile” većinu starih ruža. Rozulin su u stara vremena dubrovačke gospoje pripremale u proljeće kada su ruže bile u punom cvatu. Smatra se danas da je po tom tradicionalnom dubrovačkom likeru slastica i dobila ime. Uz navedeno za njezinu pripremu potrebna je korica limuna, karamela, i kada sve to imate, spremni ste za pripremu ove poslastice.


Na vjenčanju ljepotice Cvijete

Mala digresija: u Dubrovačkom arhivu zabilježeno je da je ljepotica Cvijeta Zuzorić  prilikom udaje za firentinskog plemića i kasnijeg veleposlanika Firence u Dubrovačkoj Republici, Bartolomea Pescionija poslužila ovu slasticu, koja nije nazvana imenom rozata već je opisana idućim riječima: „creme ex ovo cum rosae petalis et lac dulci“ (krema od jaja s ružnim laticama i slatkim mlijekom).    U renesansno vrijeme ova osnovna kombinacija za slasticu od mlijeka, jaja i šećera s dodatkom prošeka se davala ženama nakon porođaja kako bi vratile izgubljenu snagu u tijelo iscrpljeno trudnoćom i porođajem. Bila je to dakako “energetska bomba” rijetkima dostupna.

Recept

Ovo je recept za četiri osobe, no preporučamo da količinu odredite već prema svojoj ljubavi prema kolačima i svom obujmu. Naš je savjet ako vas je dvoje pripremite recept za četvero, ako vas je četvero samo poduplajte dozu. Pa krenimo:

Sastojci:

1/2 l mlijeka
5 do 6 jaja
2 vrećice vanilin šećera

100 do 200 g šećera za smjesu
limunova korica
liker od latica ruža
100 do 200 g šećer za karamel

Priprema:
Šećer i vanilin šećer pomiješajte s mlijekom, prokuhajte i staviti nakon toga na hlađenje. Naribajte koricu limuna i dodajte u nju nekoliko kapi likera od ruže. Rastopite ostatak šećera, onih drugih 200 grama, do faze karameliziranja. Ovaj je postupak po našem iskustvu najopasniji u pripremi slastice, tu sve može poći po krivu. Pažljivo razlite karamel po posudi i pustite da se ohladi. Zatim smjesu ulite u posudu i staviti kuhati u vodenu kupelj. Nakon što smjesa zakuha pecite ju u zagrijanoj pećnici 45 minuta na 150 stupnjeva. Poslije pečenja pričekajte da  se ohladi odvojite je od ruba posude i stavite tanjur na posudu u kojoj se slastica pekla. Preokrenite posudu i pokapajte poslasticu odozgo s nekoliko kapi likera.

Naokolo kruži jedna priča o rozati koju je u javnost pustio sam nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić  Kada je George W. Bush gostovao kod S. Mesića na večeri na jelovniku je bila rozata, a kaže da mu se toliko svidjela da je ne samo pojeo svoju već je “zgrabio”„ i drugu s tanjura američke državne tajnice Condoleezi Rice. Sada kada ste sve  ukratko pročitali možete krenuti na pripremu slastice pod uvjetom da ste nabavili previ liker od ruža. Na internetu imate i zdravije varijante ovog  recepta, u kojima je mlijeko zamijenjeno vodom ili nekim biljnim mlijekom, a šećer zdravijim varijantama slatkog. Doduše bit će to u tom slučaju retuširana povijest na tanjuru, ali tko voli neka izvoli. Kada krenete s objedovanjem upamtite da jedete povijest na tanjuru, pa makar i retuširanu.

Dobar Vam tek!

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari