Tko nije jeo dubrovačku rozatu ne zna što je propustio. Ovaj je srednjovjekovni kolač uspio, uz razne nadopune, preživjeti do danas. Karakterizira ga jednostavna priprema i odličan okus, pa nakon što pročitate ovaj članak, čim prije krenite u njegovu pripremu.
Francuski štih
Rozata je srednjovjekovni dubrovački kolač, prvi puta spomenut u vrijeme Mlečana 1300. godine, kada se naziva fratrovim pudingom, što bi ukazivalo na moguće crkveno podrijetlo slastice. Znatno kasnije, u doba francuske uprave početkom 19. stoljeća, čini se da je rozata dobila svoj karameliziran preljev. Francuzi ne bi bili to što jesu, da se nisu pozabavili i slasticama, i ovoj našoj poslastici dali francuski štih. Rozata otkriva u sebi slojeve burne hrvatske povijesti, u kojoj se u pojedinim dijelovima poslastice naziru slojevi različitih vremenskih razdoblja, a koji su se u konačnici stopili u jedan zalogaj s kojim konzumiramo i dobar dio povijesti, znali mi to ili ne.
Bez likera od ruža ne počinjite s pripremom!
Temeljni su sastojci slastice mlijeko, jaja i šećer, no najvažniji sastojak je, po nama, liker od ruža kojega je teško nabaviti osim ako ga proizvedete sami. Na tržištu su prisutne vrlo različite varijante likera od ruža, a koje su često mješavina voća i cvijeća i obično se za njihovu pripremu koriste nove generacije ruža, a ne stare. Upravo zbog toga bi bilo najbolje pričekati s pripremom do nabavke odgovarajućeg rozulina ili ga kupiti od dalmatinskih gospoja. Ukoliko možete birati odlučite se za liker sa starim sortama ruža poput centifolija, koje potječu iz 16. stoljeća, a karakterizira ih velik broj latica i izuzetno mirisni cvjetovi. Ove su ruže nekada bile obavezan ukras dubrovačkih vrtova dok ih je danas izuzetno malo. Naime, početkom 20. stojeća javljaju se hibridne ruže koje su u ropotarnicu povijesti “zatvorile” većinu starih ruža. Rozulin su u stara vremena dubrovačke gospoje pripremale u proljeće kada su ruže bile u punom cvatu. Smatra se danas da je po tom tradicionalnom dubrovačkom likeru slastica i dobila ime. Uz navedeno za njezinu pripremu potrebna je korica limuna, karamela, i kada sve to imate, spremni ste za pripremu ove poslastice.
Na vjenčanju ljepotice Cvijete
Mala digresija: u Dubrovačkom arhivu zabilježeno je da je ljepotica Cvijeta Zuzorić prilikom udaje za firentinskog plemića i kasnijeg veleposlanika Firence u Dubrovačkoj Republici, Bartolomea Pescionija poslužila ovu slasticu, koja nije nazvana imenom rozata već je opisana idućim riječima: „creme ex ovo cum rosae petalis et lac dulci“ (krema od jaja s ružnim laticama i slatkim mlijekom). U renesansno vrijeme ova osnovna kombinacija za slasticu od mlijeka, jaja i šećera s dodatkom prošeka se davala ženama nakon porođaja kako bi vratile izgubljenu snagu u tijelo iscrpljeno trudnoćom i porođajem. Bila je to dakako “energetska bomba” rijetkima dostupna.
Recept
Ovo je recept za četiri osobe, no preporučamo da količinu odredite već prema svojoj ljubavi prema kolačima i svom obujmu. Naš je savjet ako vas je dvoje pripremite recept za četvero, ako vas je četvero samo poduplajte dozu. Pa krenimo:
Sastojci:
1/2 l mlijeka
5 do 6 jaja
2 vrećice vanilin šećera
100 do 200 g šećera za smjesu
limunova korica
liker od latica ruža
100 do 200 g šećer za karamel
Priprema:
Šećer i vanilin šećer pomiješajte s mlijekom, prokuhajte i staviti nakon toga na hlađenje. Naribajte koricu limuna i dodajte u nju nekoliko kapi likera od ruže. Rastopite ostatak šećera, onih drugih 200 grama, do faze karameliziranja. Ovaj je postupak po našem iskustvu najopasniji u pripremi slastice, tu sve može poći po krivu. Pažljivo razlite karamel po posudi i pustite da se ohladi. Zatim smjesu ulite u posudu i staviti kuhati u vodenu kupelj. Nakon što smjesa zakuha pecite ju u zagrijanoj pećnici 45 minuta na 150 stupnjeva. Poslije pečenja pričekajte da se ohladi odvojite je od ruba posude i stavite tanjur na posudu u kojoj se slastica pekla. Preokrenite posudu i pokapajte poslasticu odozgo s nekoliko kapi likera.
Naokolo kruži jedna priča o rozati koju je u javnost pustio sam nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić Kada je George W. Bush gostovao kod S. Mesića na večeri na jelovniku je bila rozata, a kaže da mu se toliko svidjela da je ne samo pojeo svoju već je “zgrabio”„ i drugu s tanjura američke državne tajnice Condoleezi Rice. Sada kada ste sve ukratko pročitali možete krenuti na pripremu slastice pod uvjetom da ste nabavili previ liker od ruža. Na internetu imate i zdravije varijante ovog recepta, u kojima je mlijeko zamijenjeno vodom ili nekim biljnim mlijekom, a šećer zdravijim varijantama slatkog. Doduše bit će to u tom slučaju retuširana povijest na tanjuru, ali tko voli neka izvoli. Kada krenete s objedovanjem upamtite da jedete povijest na tanjuru, pa makar i retuširanu.
Dobar Vam tek!
Piše: Sonja Kirchhoffer