Woody Allen je prvu suprugu ismijavao na pozornici, šaleći se čak i na račun seksualnog napastvovanja koje je sirotica doživjela!

Puno prije nego što je postao jedan od najuglednijih američkih sineasta, Woody Allen već je znao kako pretvoriti svoju duhovitost u dolare. Još kao srednjoškolac, počeo je pisati viceve i prodavati ih novinama. Nemajući pojma da se radi o balavcu, televizijski producenti su ga angažirali da smišlja duhovite doskočice za zvijezde poput Eda Sullivana, a ubrzo je počeo pisati i scenarije za radijske komičare. U dobi od sedamnaest godina, kad je već zarađivao više od majke i oca zajedno, promijenio je ime u Woody Allen. Kako je kasnije objasnio, “moje pravo ime izvrsno je za njemačkog teologa, ali nešto manje za osobu koja se bavi showbusinessom”. Nakon mature, upisao je studij filma i komunikacije na prestižnom Sveučilištu u New Yorku, no akademska karijera nije bila dugog vijeka – izbačen je zbog prepisivanja. U šali je znao reći da ga je fakultetske diplome koštalo varanje na ispitu iz metafizike: “Šutnuli su me kad su shvatili da zavirujem u dušu kolege u klupi!”

Premda neugledan, duhoviti momak već tada je imao uspjeha kod suprotnog spola. Impulzivan kakav je bio, kao devetnaestogodišnjak odlučio je oženiti tri godine mlađu Harlene Rosen, djevojku iz susjedstva koja je u to vrijeme još pohađala srednju školu. Nakon što je maturirala, gospođa Allen upisuje studij filozofije, a njena gora polovica počinje nastupati kao stand-up komičar u klubu “Duplex” u Greenwich Villageu. Punih šest mjeseci, Allen je nastupao bez honorara, nerijetko samo za dvoje, troje posjetitelja, ali se nije predavao. Za razliku od kolega, izbjegavao je gegove i koncentrirao se na monologe protkane britkim filozofskim opservacijama. S vremenom je stekao odanu publiku i počeo dobivati ponude za nastupe u boljim klubovima, poput “Village Gatea” i “The Bitter Enda”. Upravo na pozornici potonjeg rođen je njegov alter ego, koji će obilježiti većinu kasnijih filmova: lik neurotičnog intelektualca prepunog fobija.

Nakon pet godina uzajamnog predbacivanja, Allenov brak je doživio “bitter end”. Bivšu gospođu nemilosrdno je ismijavao na pozornici: jednom je, primjerice, rekao kako se zagrcnuo zbog kosti u čokoladnom pudingu koji mu je skuhala. U svojoj beskrupuloznosti otišao je toliko daleko da se sprdao na račun seksualnog napastovanja koje je sirotica doživjela nedugo nakon razvoda!

Piše: Lucija Kapural


Komentari