Vođen znanstvenom znatiželjom, slavni književnik počeo se drogirati u pedeset devetoj godini života!

Aldous Huxley (1894. – 1963.) bio je jedan od najsvestranijih engleskih pisaca. Stvaralački put započeo je misaonom lirikom sa snažnim pesimističkim tonovima; uslijedile su novele, drame i eseji u kojima je demonstrirao enciklopedijsko znanje; pisao je kazališne, likovne i glazbene kritike, a distopijskim romanima “Vrli novi svijet” i “Otok” upisao su u sam vrh svjetske književnosti. Bljedunjavi intelektualac ujedno je bio jedan od najtežih ovisnika među braćom po peru. Njegova narkomanska “karijera” imala je neuobičajen tijek: do svoje pedeset devete, kad je prvi put kušao meskalin, nije konzumirao ništa jače od bevande! Na staze omamljenosti nije ga odveo očaj, već znanstvena znatiželja: želio je iskusiti i dokumentirati što se događa čovjeku u izmijenjenom stanju svijesti.

“Kuće na holivudskim brežuljcima trepere na suncu, podsjećajući na blještave djeliće novog Jeruzalema” rečenica je kojom je u predvečerje 5. svibnja 1953. opisao povratak s putovanja na koje je krenuo osam sati ranije, kad je pod paskom psihijatra Humphreya Osmonda prvi put probao meskalin. Liječnik, koji je istraživao djelovanje halucinogenih droga na um pacijenata, pomno je bilježio reakcije slavna pokusnog kunića nakon što je droga počela djelovati. “Subjekt ima snažne halucinacije. Obična stolica pred njegovim se očima pretvara u demonski entitet spreman da ga proguta”, stoji u bilješkama dobrog doktora. Huxley pak o svome prvom putovanju u “druge svjetove” piše s entuzijazmom: “Osjetio sam isto što je morao osjetiti Adam na dan svoga postanka – čudo gole egzistencije”.

Kasnije, kad već bude dobrano navučen na meskalin, objasnit će da mu droga omogućuje bijeg iz zatvora jezika i konceptualnog razmišljanja. “Mogućnost da, na nekoliko bezvremenskih sati, oslobođena uma sagledate izvanjski i unutrašnji svijet predstavlja neprocjenjivo iskustvo za svakoga, a naročito za intelektualca” napisao je u “Vratima percepcije”, knjizi koja je postala bestseler odmah po objavljivanju. Repertoaru droga koje je “istraživao” pred kraj života je dodao LSD. Zadnji put ga je kušao na samrtničkoj postelji, u šezdeset devetoj godini. Posljednje riječi velikog pisca, s osmijehom upućene bolničarki, bile su: “LSD, 100 miligrama, u mišić!”

Piše: Lucija Kapural


Komentari