Vječno drogirani pisac ubio je suprugu tijekom bizarne igre

William S. Burroughs, predvodnik beat generacije, od četrdesetih godina naovamo bio je više-manje stalno “ubijen” od droge. Marihuana, hašiš, ljepilo, opij, kodein, LSD – vjerojatno ne postoji droga koja nije pronašla put do njegovih nosnica ili žila. Heroin mu je ipak bio najmiliji. “Pušio sam ga, jeo, šmrkao, ubrizgavao u vene, gurao u rektum. Igla nije važna – na koji god način ubaciš to sranje u sebe, rezultat je isti” govorio je. “Navukao” se tijekom Drugoga svjetskog rata, zbog događaja koji mu je narušio samopouzdanje: htio je postati mornarički oficir, ali je dodijeljen pješadiji. Nakon toga je “puknuo” na živce, pa ga je majka pomoću svojih veza uspjela poštedjeti vojne obaveze. Seli u New York, gdje se upoznaje s mladim piscima Allenom Ginsbergom i Jackom Kerouacom. S potonjim je unajmio stan, rupčagu koja nije imala tople vode, ali je zato obilovala žoharima. I drogom: vjerojatno nije bilo ladice iz koje nisu iskakale šarene tablete i bijeli prah.

Činjenica da je bio homoseksualac nije spriječila Burroughsa da se oženi s Joan Vollmer, prijateljicom Kerouacove supruge, i da joj napravi dijete. Očinstvo nije umanjilo njegov apetit prema drogi, naprotiv. Jako bi financirao svoju naviku, posao istrebljivača gamadi zamijenio je unosnijim zanimanjem dilera heroina. To ga je ubrzo dovelo u sukob sa zakonom, pa daje petama vjetra te s boljom polovicom, također ovisnicom, seli u Meksiko. Ono malo kontrole što je imao nad svojim demonima ondje će u potpunosti iščeznuti.

Nakon što su se tjedan dana “pucali” opijem, ideja da ona stavi čašu s vodom na glavu a da je on pokuša pogoditi metkom oboma im se učinila savršeno razumnom. William, nažalost, nije bio vješt poput imenjaka Tella pa je, umjesto čašu, pogodio Joaninu glavu. Sirotica je ostala na mjestu mrtva, a Burrougs je, umjesto robije, zahvaljujući obiteljskim vezama uspio ishoditi dvije godine uvjetne kazne. Godinama kasnije, u romanu “Queer”, priznat će da upravo toj nesreći duguje spisateljsku karijeru: “Taj događaj me gurnuo u ponor iz kojeg sam se bio prisiljen izvući na jedini način koji sam znao – pisanjem”. Unatoč navikama koje bi posramile i Keitha Richardsa, Burroughs je dočekao duboku starost. Umro je u dobi od osamdeset tri godine, od srčanog udara. Nadugo prije nego što se susreo s tvorcem, priznao je da je bio toliko drogiran kad je pisao svoje najpoznatije djelo, roman “Goli ručak”, da se nikad nije uspio sjetiti što taj naslov doista znači!

Piše: Lucija Kapural


Komentari