“Vitalizirajući utjecaj radijacije” – radioaktivna kozmetika

Otkriće radioaktivnosti i različitih načina njezinog manifestiranja u prirodi krajem 19. i početkom 20. stoljeća dalo je mnoštvo velikana fizičke znanosti, među kojima jedno od najznamenitijih mjesta zauzimaju Maria Sklodowska i Pierre Curie, poznati koliko po svojim iznimnim otkrićima, toliko i po nesretnoj sudbini koja ih je snašla uslijed nepoznavanja štetnosti utjecaja zračenja na organizam.

No, bračni par Curie nije jedini koji je svoju fascinaciju radioaktivnošću platio gubitkom zdravlja. Sve brojnija otkrića radioaktivnih elemenata i mogućnosti njihove primjene, uskoro su uzrokovali pravu poplavu njihove uporabe u komercijalne svrhe. Pored proizvodnje svjetlećih boja za slikanje i svjetlećih satova, korištenja u proizvodnji preparata protiv ćelavljenja, anemije, impotencije ili visokoga krvnog tlaka te stavljanja u najrazličitiji spektar proizvoda – varirajući od čokolada i prezervativa do umjetnih gnojiva i sredstava za čišćenje, jedna od ključnih primjena našla se u području kozmetike.

Godine 1917. u ratnom je Londonu na tržište namijenjeno ženama počeo izlaziti niz proizvoda tvrtke prikladno nazvane Radior. Obećavajući vitalizirajući utjecaj radijacije na tijelo, ova je kozmetička kompanija zainteresiranim kupcima nudila noćne kreme, ruž, šampon, sapun i puder u šest tonova s radijem kao ključnim sastojkom. Prodaja navedenih proizvoda na britanskom je tržištu bila veoma uspješna, dijelom i zato što ju je osiguravao lanac popularnih trgovina poput Selfridgesa, no u Sjedinjenim Državama ipak je ostala niska. Međutim, to nije bilo zbog toga što su Amerikanci shvatili katastrofalne posljedice primjene radija u svakodnevici, već zato što je materijal smatran preskupim za komercijalizaciju.


Proizvodnja i prodaja radioaktivnih proizvoda proširila se i ostalim zapadnim zemljama, uključujući i popularizaciju tretmana radioaktivnim blatom u salonima ljepote. Međutim, s vremenom je, srećom, došlo do spoznaje o negativnim svojstvima radija i ostalih elemenata uslijed prečestog izlaganja njihovom djelovanju te je prvi val fascinacije njima prošao. Drugi val pojavit će se nekoliko desetljeća kasnije.

Autor: Saša Vuković 

Komentari