Veliki vojvoda rock ‘n’ rolla

Kad je, u siječnju 2016. godine, objavljena vijest da je David Bowie preminuo od raka, obožavatelji diljem globusa bili su šokirani. Glazbenik je zadnje desetljeće živio vrlo mirno, u svojevrsnu samonametnutom egzilu, pa mnogi nisu ni znali da je bio teško bolestan. Spot za posljednju pjesmu koju je napisao, simbolički naslovljenu “Lazarus”, objavio je na svoj šezdeset deveti rođendan, samo dva dana prije smrti, a njeni stihovi “Pogledaj gore, u raju sam” jasno pokazuju da je itekako bio svjestan činjenice da se kraj bliži. Premda je otišao prerano, malo tko može reći da je u toj mjeri iskusio puninu života, kako na njegovim vrhuncima tako i na dnu očaja. Evo nekoliko zanimljivosti iz njegove biografije!

1. Rođen je 1947. u Londonu, pod prozaičnim imenom David Robert Jones. Ono koje će obožavateljice izvikivati u transu, David Bowie, uzet će kao devetnaestogodišnjak, i iz pragmatičnih razloga. Na londonskoj glazbenoj sceni tih je godina, naime, već “ordinirao” jedan David Jones, član popularne grupe “The Monkees”, pa nije htio da ga zamijene s njim. Prezime Bowie “posudio” je od Jima Bowieja, junaka bitke kod Alama poznatog po vještom baratanju nožem.

2. Već kao petnaestogodišnjak svirao je saksofon i nastupao po lokalnim klubovima, da bi do osamnaestog rođendana svladao mnoge od instrumenata koje će kasnije virtuozno svirati: gitaru, klavijature, harmoniku, saksofon, violu, čelo, bubnjeve i ukulele.

3. George Underwood, kolega iz mladenačkog benda, zaslužan je za to što je Bowie imao najneobičnije oči u showbusinessu. Prijatelji su se, naime, potukli zbog djevojke u koju su obojica bili zaljubljeni. David je izvukao deblji kraj: Underwood je na ruci nosio prsten kojim mu je teško ozlijedio oko. Šarenica, nekoć plava poput neba, poprimila je smeđu boju. Činjenica da ga je umalo osakatio nije narušila njegovo prijateljstvo s Underwoodom: upravo on će mu raditi naslovnice za prve albume!


3. Slavu u domovini donosi mu singl “Space Oddity”, koji je nastao dok je napušen gledao film “2001: Odiseja u svemiru”. Pjesma o astronautu izgubljenom u svemirskoj pustoši, koja se kasnije našla na hvaljenom albumu “The Man Who Sold The World”, svidjela se čelnicima BBC-ja: koristili su je za priloge o tada aktualnom spuštanju čovjeka na Mjesec. Numera je značajna još po nečemu – u njoj je stvoren prvi Bowiejev alter-ego, major Tom.

4. Kad je, u liku nove fiktivne kreacije Ziggyja Stardusta, ultimativne rock-zvijezde koja je ujedno muško i žensko, izvanzemaljac i ljudsko biće, otišao na turneju s pratećim bendom “Spiders from Mars”, groupie djevojke doslovce su čekale u redu kako bi se osladile njegovom muškošću. Poput liječnika u ordinaciji, za petnaestak minuta bi obradio jednu atraktivnu curu u hotelskoj sobi, a potom bi jednostavno viknuo: “Sljedeća!”.

5. Izjavom da je biseksualac postaje ikona gay publike, i to u vrijeme kad se homoseksualnost još kažnjavala zatvorom. A onda se, na sveopće iznenađenje javnosti, oženio. Prvu suprugu, propalu američku studenticu Angelu Barnett, upoznao je 1969. na osebujan način: shvatili su da oboje hodaju s istim muškarcem, producentom Calvinom Leejem! U devet godina, koliko su bili u braku, stalno su varali jedno drugo. Najpoznatija anegdota iz života supružnika jest ona kad je Angela, vrativši se s puta, goru polovicu zatekla u klinču s Mickom Jaggerom (istim onim s kojim se i sama imala običaj ševiti). Hladna kao špricer, tom prilikom je navodno rekla: “Momci, kako ste? Jeste li za  kavicu?”

6. Nedugo nakon rastave, glazbenik seli u Sjedinjene Države. Dok je pokušavao osvojiti tamošnje glazbeno tržište, navukao se na kokain. Nimalo čudno, ako znamo da su mu najbolji prijatelji u to vrijeme, početkom osamdesetih, bili Iggy Pop i Dennis Hopper! Stvari su još nekako funkcionirale dok se nije navukao na LSD. Ta mu je droga donijela mračne halucinacije: bio je uvjeren da su njegove obožavateljice vještice koje žele njegovu spermu kako bi rađale demonsku dječicu!

7. Kako bi pobjegao od svojih demona, na neko se vrijeme skrasio Njemačkoj. U Berlinu, gdje je s prijateljem (i navodnim ljubavnikom) Iggyjem Popom unajmio trošan stančić, započeo je suradnju s legendarnim Brianom Enoom i producentom Tonyjem Viscontijem. Plod te kreativne simbioze bili su albumi “Low”, “Heroes” i “Lodger” (poznati i kao “Berlinska trilogija”), po mnogima vrhunac Bowiejeva opusa. Berlinska odiseja značajna je i po tome što je Bowie ondje uspio zauvijek pobijediti ovisnost o drogi.

8. Albumom “Let’s Dance” iz 1983. postaje globalna zvijezda i ljubimac kritičara. Publika je bila nemalo iznenađena novim, gotovo “normalnim” imidžem pjevača: na njemu više nije bilo astronautskih skafandera, teške šminke niti kabuki halja.

9. Godine 1992. uplovio je u vezu sa supermodelom Iman Iman Abdulmajid, čudesno lijepom Somalijkom zbog koje se zauvijek odrekao suknjolova. Prema jednoj teoriji, Bowie se zaljubio preko ušiju kad je vidio njene fotografije u časopisu tijekom avionskog leta. Prema drugoj, spoj im je “namjestila” zajednička poznanica, frizerka kod koje se oboje šišalo. Vjenčali su se u Firenci, a kum im je bio Zowie, mladoženjin sin iz prvog braka. Godine 2000. dobili su kćerkicu Alexandriju Zahru.

10. S teškom bolešću borio se posljednjih osamnaest mjeseci, okružen najmilijima. Na šezdeset deveti rođendan, izdao je album “Black Star”, koji kritičari opisuju kao krunu njegova opusa. Dva dana kasnije, njegove oči, jedno smeđe a drugo plavo, zauvijek su se zaklopile.

Piše: Lucija Kapural

Komentari