Uratke jedne od najuspješnijih grupa u povijesti elektronske glazbe kritičari su opisali kao “spoj lančanog sudara i egzorcizma”!

Iza naziva “The Chemical Brothers” krije se najuspješniji duo u povijesti elektronske glazbe. U tri desetljeća karijere, Tom Rowlands i Ed Simons svojim eteričnim, multidimenzionalnim zvukom transformirali su klupsku underground scenu, a njihovi nastupi, na kojima psihodelične slike jure preko velikih ekrana a stroboskopska svjetlost kupa publiku u stanju transa, glazbeni su ekvivalent konzumacije halucinogenih droga. Evo nekoliko zanimljivosti o osebujnim britanskim glazbenicima!

1. Rowlands i Simons imaju mnogo toga zajedničkog: obojica su odrasli u južnom Londonu, obojica su bili štreberi u srednjoj školi i obojica su kao tinejdžeri s lažnim osobnim iskaznicama zalazili u diskoteku “The Mud Club”, u kojoj se puštao rave i acid house. Premda su se kretali u istim krugovima, upoznali su se tek na fakultetu: iste godine su upisali studij povijesti na Sveučilištu u Manchesteru.

2. Dvojac je isprva nastupao pod imenom “Dust Brothers”, ali su ga se morali odreći kad im je istoimeni band iz Kalifornije zaprijetio tužbom. Ime “The Chemical Brothers” predložila im je Edova – baka!

3. Prve remikse počeli su raditi početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kao stalni DJ-i londonske diskoteke “Heavenly Sunday Social Club”. Premda su njihovu muziku kritičari opisali kao “spoj lančanog sudara i egzorcizma”, koncem desetljeća postali su iznimno traženi. Simon Le Bon inzistirao je na tome da mu upravo oni remiksaju pjesmu, baš kao i legendarna “Metallica”, a David Lee Roth im je zamolbu za suradnju poslao u obliku VHS kazete, na kojoj ga se može vidjeti kako pijan kao čep skakuće po dvorištu na jednu njihovu numeru.

4. Potpisuju glazbu za megauspješne filmove “Hanna”, “Crni labud”, “Izgubljeni u prijevodu”, “Lara Croft: Kolijevka života” i “Leptirov efekt”.


5. Zbog sugestivnih naslova pjesama “Surrender” (“Predaj se”), “Don’t Think” (“Ne razmišljaj”) i “Come With Us” (“Pođi s nama”), protivnici elektroničke glazbe optužili su ih da pokušavaju formirati sektu te subliminalnim porukama isprati mozak publici! U šali, odvratili su da im globalna dominacija nije na listi ambicija za skoriju budućnost.

6. Simons u slobodno vrijeme izrađuje makete aviona, dok se Rowlands opušta crtajući karikature i svirajući gajde “za svoju dušu”. Obojica se posebno ponose činjenicom da je slavni biciklist Chris Hoy slušao njihovu uspješnicu “Escape Velocity” za inspiraciju prije nego što je osvojio svoje peto olimpijsko zlato.

Piše: Lucija Kapural

Komentari