Uljez u noći: Je li stanovnike američkoga gradića nepoznati počinitelj doista napadao nervnim plinom?

U ljeto 1944. godine, Mattoon, idilični gradić u američkoj saveznoj državi Illinoisu, postao je poprište jednog od najčudnijih zločina svih vremena… Ako se uopće radilo o zločinu. Sve je počelo 31. kolovoza, kad je stanovita gospođa Kerney izvijestila policiju o napadu na njen dom. Uznemirena kućanica ispričala je da je njoj i kćeri pozlilo nedugo nakon što su osjetile neobičan slatkasti miris u dnevnom boravku. Obje su, dodala je, neko vrijeme bile paralizirane, a njen suprug, koji se za to vrijeme nalazio na katu, kroz prozor spavaće sobe ugledao je neznanca koji je stajao u vrtu. “Tko je bio taj čovjek? Je li nedužnu obitelj pokušao otrovati nekom vrstom nervnog plina i, ako da, zašto”, pitanja su koja su postavile lokalne novine “The Daily Journal-Gazette”, zloguko dodajući kako bi u budućnosti moglo uslijediti još napada.

Činilo se da je uredništvo obdareno proročanskim moćima: u narednih nekoliko dana, javilo se na desetak osoba, koje su panično izvještavale o trovanju plinom u vlastitim domovima. Neke žrtve su navodno povraćale, druge pale u nesvijest, treće privremeno izgubile dar govora ili kretanja… Javljale su se brojne inačice priče: jedni su spominjali krpu natopljenu nepoznatom tekućinom, koju im je nepoznat netko ubacio kroz prozor, drugi su se licem u lice sreli sa zakrabuljenim muškarcem naoružanim plinskim pištoljem, treći su na pragu svoga doma pronašli tajanstvene kuglice. Novinari “The Daily Journal-Gazettea” radili su prekovremeno, donoseći sve bizarnije priče iz broja u broj, a serijskom prekršitelju nadjenuli su zvučno ime “Fantomski anesteziolog”. U jednom trenutku, u istragu se čak bio uključio FBI, no onda, mjesec dana nakon prve prijave, napadi su iznenada prestali.

Policija nikad nije uhitila počinitelja, po svoj prilici zato što ovaj nije ni postojao. Naime, analiza krvi “napadnutih” osoba nije pokazala ništa neobično, a policajci nisu pronašli niti jedan jedini otisak. Kako je onda moguće da je toliko ljudi tvrdilo kako se susrelo s “Fantomskim anesteziologom”? Premda su neki ovu pojavu pokušali objasniti emisijom štetnih plinova iz obližnje tvornice, najvjerojatnije se radilo o produktu masovne histerije, koju je rasplamsalo neodgovorno, senzacionalističko izvještavanje lokalnih medija.

Piše: Lucija Kapural


Komentari