Ubio je najmanje trinaest žena, ali njegova supruga ništa nije posumnjala!

Serijski ubojice, monstrumi koji se hrane krikovima i boli svojih žrtava, kod prosječnog čovjeka izazivaju jezu, ali i neki vid morbidne znatiželje. Što ih je nagnalo na njihov krvavi put? Kako su uspijevali tako dugo izmicati ruci pravde? Kako to da okolina ništa nije primijetila? I, možda najzanimljivije pitanje, kako ništa nisu opazile žene koje su s njima dijelile krevet? Ili, ako jesu, zašto su šutjele te tako postale nijeme sudionice zločina? Za vas smo odabrali zanimljiv primjer iz kriminalističke povijesti!

“Čudne i neobjašnjive stvari”

“On ima svoje mušice, ali je u osnovi dobar i radišan čovjek. Pazio je da mi ništa ne nedostaje, a za rođendan ili godišnjicu braka uvijek bi mi poklonio cvijeće” – ovim je riječima Linda Yates opisala čovjeka s kojim je u braku bila duže od četvrt stoljeća i kojem je podarila petero zdrave, pametne i poslušne djece… Čovjeka koji se nakon naporna radnog dana relaksirao spavajući s prostitutkama grada Spokanea a potom im raznoseći lice pucnjevima iz neposredne blizine! Robert Lee Yates osuđen je za trinaest ubojstava, no istražitelji vjeruju da je stvaran broj njegovih žrtava znatno veći. Zar je moguće da njegova bolja polovica nije ništa naslutila? Pa, imala je Linda svojih sumnji… Ali su se one kretale u pogrešnom smjeru! Nakon što je njen muž napokon dolijao, priznala je da je često radio “čudne i neobjašnjive stravi”, ali je naglasila kako je sumnjala da joj je nevjeran, nikad da je ubojica. Pronalazila je, primjerice, račune za jeftine hostele koji su bili unajmljeni na sat vremena ili nakit skriven u suprugovim ladicama. “Mislila sam da ima drugu, ali sam se nadala kako će ga to pustiti” ispričala je detektivima.

Leš u dvorištu

Nije joj, dodala je, bilo čudno to što njen dragi izbjegava “bračne dužnosti”, dok istodobno ne prestaje gledati porniće sado-mazohističke tematike; niti to što je izbušio rupu na tavanu kroz koju je promatrao susjede kako se seksaju. S jednakom rezignacijom prihvaćala je činjenicu da se Robert redovito udvara suprugama prijatelja koje bi pozvao na večeru, predstavljajući im se kao – James Bond! “Žaruljica” joj se nije upalila ni kad je otkrila krvlju natopljeno sjedalo u muževu kombiju. Njegovo objašnjenje, da je automobilom slučajno udario psa a potom ga odvezao u veterinarsku stanicu, činilo joj se savršeno razumnim i prihvatljivim… Mada je znala da je duboko prezirao životinje. Progledala je tek kad bilo kakvo poricanje ili izlika više nisu bili mogući – nakon što je policija pronašla ženski leš zakopan u njenom dvorištu! Zbog ubojstava koja je počinio između 1975. i 1998. godine, Yates je isprva osuđen na smrt, no kazna mu je preinačena u doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja nakon što je američka savezna država Washington ukinula smrtnu kaznu. Šokirana Linda razvela se od njega te je, za svaki slučaj, promijenila prezime i adresu.


Piše: Lucija Kapural

Komentari