U povijesti dodjele prestižne književne nagrade nije manjkalo skandala

Što je zajedničko Williamu Goldingu, Salmanu Rushdieu, Michaelu Ondaatjeu i Margaret Atwood? Svi odreda su dobitnici “Bookera”! “Man Booker Prize for Fiction”, kako joj glasi puni naziv, najprestižnija je književna nagrada. Prvi put je dodijeljena 1969., a otada je svake godine dobivaju najbolja beletristička djela na engleskom jeziku. Ime je dobila po kompaniji “Booker-McConnell”, koja ju je sponzorirala do 2002. godine, kad sponzorstvo pada u ruke investicijske tvrtke “Man Group”. Osim imena nagrade, te se godine mijenja iznos koji ide uz nju: s 21.000 funta skočio je na pedeset tisućica!

Kako osvojiti “Bookerovu nagradu”? Evo što pokazuje statistika! Naštancajte barem nekoliko romana (samo četiri osobe dobile su nagradu za prvijenac), završite prestižni fakultet (svaki peti dobitnik diplomirao je na “Oxfordu”), odaberite efektan kratki naslov (većina pobjedničkih sastoji se od tri riječi ili manje), a ne škodi ako ste uz to sredovječni (prosječna dob dobitnika jest 48.8 godina) i muško (30 od 44 dobitnika su muškarci).

U povijesti dodjele nagrade nije manjkalo skandala. John Le Carre svog je “Bookera glatko” odbio, Yann Martel, autor romana “Pijev život”, optužen je za plagijat, D.B.C. Pierre se “pohvalio” kako će lovom od nagrade podmiriti kockarske dugove, a John Berger je polovicu osvojenog iznosa uplatio na račun – Crnih pantera!

Piše: Lucija Kapural


Komentari