Tutankamonova grobnica i dalje iznenađuje: U njoj otkriven ni manje ni više nego svemirski bodež!

Izvor: YouTube Inside King Tut’s Tomb

U najpoznatijoj egipatskoj grobnici, onoj faraona Tutankamona, nađena su dva bodeža jedan izrađen u potpunosti od zlata, a drugi, činilo se, od željeza. Grupa znatiželjnih znanstvenika iz Italije i Egipta odlučila je provjeriti od čega je točno izrađen drugi bodež. Zahvaljujući razvoju tehnologije znanstvenici su primijenili metodu rendgenske fluorescentne spektrometrije, koja je pokazala da je drugi bodež načinjen od željeza, ali i nikla i kobalta, što je mješavina koja se podudara s tvarima od kojih su načinjeni meteoriti, i na taj načini postalo je jasno da jedan od Tutankamonovih bodeža svemirskog podrijetla.

Izvor: YouTube
The Mystery Of Tutankhamun’s Dagger | What On Earth?

Upotreba meteoritskog željeza javlja se još u 5. tisućljeću pr. Kr., te je zabilježena na području Irana, a arheološka iskapanja pokazuju da je u Egiptu ovo željezo prvi puta upotrebljeno, prema dosadašnjim spoznajama, u 4. tisućljeću pr. Kr. U to vrijeme ljudi nisu poznavali tehnologiju proizvodnje željeza već su meteoritsko željezo obrađivali poput kamena. Ovo se željezo razlikuje od onog zemaljskog po tzv. Widmanstättenovim  linijama odnosno posebnim crtama koje se javljaju kao posljedica prisutnosti kristala u legurama željeza i nikla.
Očito je da su egipatski faraoni smatrali ovakve predmete darovima s neba, a kao takvima iznimno vrijednima zbog čega su ih pohranjivali u grobnicama.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari