Tri omiljena dinosaura iz svijeta animacije  

Iako su izumrli prije 65 milijuna godina još uvijek su prisutni svuda oko nas. Uz toliku prisutnost postali su prepoznatljivi pa gotovo svaka prosječna osoba zna prepoznati barem dvije do tri vrste dinosaura, a oni koji ulaze u kategoriju znalaca bi vam vjerojatno mogli nabrajati njihove vrste i karakteristike satima. Danas ćemo vam predstaviti tri nama najdraža dinosaura iz svijeta animacije.

Dino – vjerni ljubimac obitelji Kremenko

Najduži filmski staž među izabranom trojkom ima Dino, čiji lik dolazi iz produkcijske kuće Hanna-Barbera. Dino laje, slini i ponaša se poput velikog psa s dugim repom. U dom obitelji Kremenko dolazi prateći Freda. Bio je to puni pogodak za Dina, koji se tako pridružio maloj obitelji špiljskih ljudi kao njihov vjerni ljubimac. Dino pripada, kažu, slabo poznatoj vrsti relativno malih dinosaura, koja se naziva snorkosaurus, neznatno većoj  od prosječnog čovjeka. Dino može hodati uspravno, no preferira čvrst oslonac i hod na četiri noge. Najsretniji je kada Fred dođe s posla i onda počinje ono što svaki vlasnik psa zna, a to je neizmjerno veselje ispunjeno skakanjem i lajanjem. Naravno, čast izuzecima koji imaju pristojne pse, to se ne odnosi na njih. Vjerojatno niti jedan dinosaur ne živi sretnije od ljubimca Freda i Wilme. Ako ga niste susreli preporučamo da pogledate serijal jedne od najuspješnijih animiranih televizijskih serija u nas prevedene kao Obitelj Kremenko, a koja se počela prikazivati još u 60-im godinama prošlog stoljeća.  Svi koji imate ljubimca ili ljubimce suosjećat će s Fredom kada se vrati kući. Malo upozorenje uslijed dugog snimanja serijala i filmova Dino je često mijenjao izgled i boju.

Neurotični Rex


Drugi u kronologiji je Rex zeleni, plastični dinosaur koji se pojavljuje u nizu filmova iz serijala Priča o igračkama, a potječe iz kooperacije dviju produkcijskih kuća Pixara i Disneya. Iako ovaj dinosaur pripada strašnoj vrsti tyrannosaurus rex, on je ljubazna i brižna igračka koja ne voli sukobe. Unatoč svojoj veličini pati od kompleksa manje vrijednosti jer smatra da nije dovoljno strašan. Rex je u osnovi vrlo tjeskobna igračka jer se boji da će biti napušten ili bačen dolaskom konkurencije, odnosno neke nove strašnije igračke. U cijeloj kutiji igračka iz ovog serijala, upravo je on najdraža igračka, koja samo silno želi biti voljena.

Iskompleksirani Arlo

Najmlađi je Arlo koji dolazi iz još jedne uspješne suradnje ranije spomenutih kuća Disney i Pixar s tim da je ovdje došlo do promjene jer je sada vlasnik Pixara, ne više Steve Jobs, već Disney. U animiranom filmu Dobri dinosaur, za razliku od prethodno navedena dva animirana filma dinosaur je glavna zvijezda filma. Arlo  je ogroman brontosaurus s izuzetno dugim vratom zahvaljujući kojem može jesti lišće s visokih grana. U početku Arlo živi zaštićenim životom s roditeljima, kao i braćom i sestrama. No, kada jednog dana padne u rijeku nađe se u divljini sam. Kako pati od manjka samopouzdanja nije mu lako. Uz pomoć dječaka Spota, kojeg uz put sreće, izgradit će nepostojeće samopouzdanje i vidjeti da može sve ono što je mislio da nikako ne može.

Gledajući ove animirane filmove kronološkim redom, u njima se može pratiti nagli napredak tehnologije od tradicionalne do računalne animacije, a koja se iznimno brzo mijenja i napreduje. Već se veselimo novim animiranim ostvarenjima od studijski jake kombinacije Pixar i Disney, od kojih možemo očekivati, rekli bismo, neočekivano.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari